Visa kurser.se som: Mobil

Fridas visor - upptäcktsfärd i Birger Sjöbergs värld

SV Skåneland
Kursinformation
Kristianstad
10 timmar på 5 tillfällen
2019-09-10 15:00
700 SEK

Kursbeskrivning

Mattias framför på sin gitarr ett rikligt urval ur Birger Sjöbergs Frida - repertoar och vi diskuterar dessa.
Den första sångsamlingen Fridas bok som kom ut 1922 hade underrubriken: "Småstadsvisor om Frida och Naturen Döden och Universum". Vi tar fasta på dessa fyra teman och ytterligare några till.

Exempelvis " Stadens liv ((besök på biografen Cirkus Svecia dansskolan utvärdshuset)"
" Nykterhetsfolkets utflykt i det gröna"
" Krig och kris"
" Manskörssångarna"

Spännande perspektiv och oanade pärlor utlovas!

Mattias Gejrot om Frida-sångerna:

Ett är säkert: Birger Sjöberg var aldrig ute efter att bevara idyllens illusioner. Jag försöker att omsorgsfullt lyssna till det allvarsamma stråket innanför idyllen - längtan efter ett sannare liv.
På sitt försynta vis riktar Frida-poesin sitt granskande ljus mot vår egen tids tendenser till cocooning materialism ett fördjupat klassamhälle. Fridas vän gör mer än gärna fantasiflykter utanför den trygga småstaden. Han är intensivt nyfiken på det andra i tid och rum och tänkesätt. Han spekulerar om "kanaler på Mars" en depraverad Parismiljö elden hos "Spaniens syster" Gustaf III:s och Kardinal Richelieus njutningslystnad och dödliga ränker. Allt detta är snarast tecken på inre uppror mot de fasta former han också vill hylla: även djupast sett mot den drömbild av vardagens ängel han älskar i Frida.
Det rör sig oupphörligt under ytan. Att vandra in i denna uttrycksvärld är ett kontinuerligt äventyr.

Mattias Gejrot arbetade under 1980-talet företrädesvis med teater som textförfattare kompositör skådespelare/sångare och översättare. Det skedde såväl i hans födelsestad Karlstad som i Stockholm där Mattias bodde och studerade 1985-89.
Han var under åren 1993-98 en flitig kritiker i första hand för klassisk musik i NWT (Nya Wermlands-tidningen) från hösten 2017 är han musikrecensent i Ystads Allehanda.
Har givit ut CD-albumen med egna sånger Åtta sånger och Sjöfågel på land (2000-02) samt Birger Sjöberg enligt Mattias & Christian (2004 i samarbete med kontrabasisten Christian Bruhn). Mattias har publicerat Ett rum i tiden en essäbok om Joseph Haydns stråkkvartetter (2005). I dagarna lägger han sista handen vid en ny stor essä kring en av profilerna inom sextiotalssoulen sångpoeten Smokey Robinson.

***

Kontakt: Mattias Gejrot
vitaberg@hotmail.com
070 2604138

Veckodag: Tisdag
Tid: 15:00-16:30
Lokal: Östra Vallgatan 10

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fridas visor - upptäcktsfärd i Birger Sjöbergs värld.

SV Skåneland

SV - Skåne - Kom och utbilda dig i Skåne!

Studieförbundet Vuxenskolan är ett av Sveriges största studieförbund. Vi erbjuder studiecirklar, kurser och kulturarrangemang. SV-  Skåneland är en avdelning som ansvarar för Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet i 27 av Skånes 33 kommuner. Vi erbjuder kreativa mötesplatser som ger människor möjligheter till...


Läs mer och visa alla kurser med SV Skåneland

Kontaktuppgifter till SV Skåneland

SV Skåneland

Södergatan 10
25225 Helsingborg

Tel: 010-7030840
www.sv.se

Recensioner
Bli den första att recensera Fridas visor - upptäcktsfärd i Birger Sjöbergs värld!