Visar 1-13 av 13 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-13 av 13 träffar

HLR-kurser räddar liv 

HLR står för hjärt- och lungräddning och räddar varje år många liv världen över. Om den drabbade får hjälp med HLR i kombination med hjärtstartare inom de första tre minuterna efter ett hjärtstopp, så ökar överlevnadschanserna med 75 procent.

En HLR-kurs lär dig vad du ska göra om en person drabbas av andnöd eller plötsligt hjärtstopp. Att kunna agera snabbt och handlingskraftigt är oerhört viktigt - det är faktiskt på liv och död. Att hamna i en sån situation där någon drabbas av andnöd eller hjärtstopp kan såklart vara skrämmande, men med en HLR-kurs fräsch i minnet är det lättare för dig att snabbt agera om olyckan är framme. 

HLR-kurser för privatpersoner 

Många företag väljer att arrangera HLR-kurser för sina anställda, men självklart kan även du som privatperson anmäla dig till en kurs. Många kursarrangörer anordnar HLR-kurser för privatpersoner online eller i grupp som du själv samlar ihop. Du kan också uppmuntra ansvarig på din arbetsplats att arrangera ett tillfälle där du och dina kollegor får lära er HLR om du inte har möjlighet att boka en HLR-kurs privat. 

HLR-kurser för barn 

Om det som inte får hända, händer är det viktigt att du är förberedd och vet vad du bör göra tills räddningstjänst är på plats. När ett barn får akut hjärtstopp krävs lite annorlunda kunskaper än de som krävs när en vuxen får akut hjärtstopp, det är därför bra att gå en HLR-kurs som antingen innefattar både vuxna och barn, eller komplettera med en HLR-kurs för just barn.

Många HLR-kurser för barn innefattar även instruktioner om vad du bör göra om ett barn sätter i halsen, faller från en hög höjd, får brännskador eller på något annat sätt är i behov av räddningspersonal. För att känna dig extra säker är det bra att du anmäler dig till en HLR-kurs där du även får testa på en docka eller liknande. 

Vad får jag lära mig på en HLR-kurs?

Eftersom målet med HLR-kurser är väldigt specifikt innehåller de flesta kurserna samma saker. Men innehållet kan variera beroende på vilken kursarrangör du vänder dig till. Det här kan du förvänta dig när du läser en HLR-kurs: 

  • Hantera en medvetslös person
  • Leta efter och kontrollera tecken på puls och andning 
  • Utförande av hjärt- och lungräddning
  • Hantera luftvägsstopp
  • Stoppa en blödning 
  • Praktisk träning på instruktionsdocka 

Hur ofta behöver jag uppdatera mina kunskaper inom HLR? 

Kunskap är en färskvara! Ett bra första steg för att veta om du behöver fräscha upp dina kunskaper med ytterligare en HLR-kurs är att försöka sätta dig in i en situation där HLR-kunskaper krävs och snabbt komma fram till vad du hade gjort. 

Du som behöver kunna HLR för ditt jobba, du kanske jobbar inom skola eller har ett hälsoansvar på ett företag, är det rekommenderat att du går en ny HLR-kurs en gång om året. Det är dock upp till dig att avgöra vad som är rimligt. 

Vad skiljer en HLR-kurs  från första hjälpen-kurs?

Första hjälpen är en generell utbildning för att hantera olycksfall. HLR är en utbildning som specifikt inriktar sig på att utföra hjärt- och lungräddning till personer vars hjärta stannat eller om de slutat andas. Så den ena är en mer övergripande utbildning inom olycksfall och den andra är specialiserad kring en specifik komplikation. Många kursarrangörer erbjuder kombinerade HLR- och första hjälpen-kurser så du är extra förberedd om du ställs inför en akut situation. 

När är det läge för HLR?

HLR ska utföras om någons hjärta misstänks ha stannat eller om en person får andnöd och behöver hjälp att andas. Stegen nedan hjälper dig att avgöra om HLR är nödvändigt. Självklart behöver du mer utförliga kunskaper för att verkligen agera, de får du på en HLR-kurs. 

  1. Är personen vid medvetande? Om inte: försök att få kontakt med personen genom att skaka hen försiktigt för att se om hen vaknar till. 
  2. Lägg ditt öra nära personens mun och näsa och lyssna efter andning. Andas personen normalt? Om inte: testa att öppna luftvägarna genom att luta personens huvud bakåt och lyfta fram hakan. 
  3. Om personen inte andas, eller andas svagt och stötvis, finns det risk att hen behöver hjärt- och lungräddning.

Hur gör jag hjärt-lungräddning?

Oavsett hur bra kunskaper du har inom HLR ska du alltid kontakta räddningstjänst om du misstänker att någon behöver akut hjälp. Om ni är flera på plats är det bra om en person kontaktar räddningstjänst genom att ringa 112 medans du eller någon annan med HLR-kunskaper fokuserar på att: 

  1. Lägg personen på rygg, på ett så plant och stabilt underlag som möjligt.
  2. Placera dina händer i mitten av bröstet, mellan bröstvårtorna. Ena handen ska ligga ovanpå den andra.
  3. Tryck på bröstkorgen 30 gånger i jämn takt. Tänk på att du behöver trycka hårt för att göra skillnad. Antagligen hårdare än du föreställer dig. Därför är det bra att du har gått en HLR-kurs där du har fått testa på en docka. 
  4. Gör mun-mot-mun-metoden: Se till att luftvägarna är öppna, slut personens näsa och ta ett vanligt andetag och blås sakta in luft i personens mun tills du ser att bröstkorgen rör sig. Upprepa en gång till. 
  5. Varva 30 kompressioner och två blåsningar när du inväntar räddningstjänst. 

Jämför kurser
Mer inom området