Sommaröppet på Bara Härads Hembygdsmuseum

SV Lundabygden, i Lund
Längd
72 timmar på 12 tillfällen
Pris
0 SEK
Längd
72 timmar på 12 tillfällen
Pris
0 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Välkommen till en resa bakåt i tiden! På museet står visserligen tiden stilla, men knappast aktiviteten!

ÖPPETTIDER
Bara Härads Hembygdsmuseum håller öppet kl 13.00-17.00 samtliga söndagar i juni, augusti och september. (Stängt i juli) Entré 20 kr betalas på plats. Guidning ingår i priset.

Under sommarmånaderna erbjuds både guidade turer och eget fritt strövande i det svala huset och dess vackra trädgård. Dessutom bjuds på särskilda aktiviteter på exempelvis nationaldagen och till midsommar. Det blir allt från dans och prova på-tillfällen för gamla hantverk till föredrag och flera olika trädgårdsaktiviteter. Klicka här för att se alla aktiviteter på museet.

MUSEET – EN SKÅNSK PRÄSTGÅRD
Prästen var i äldre tid både präst och bonde. Därför uppfördes prästgårdarna efter lokalt byggnadsskick som andra bondgårdar. De byggdes emellertid större än normalt för att visa församlingens rikedom och betydelse. Klicka här för att göra en virtuell rundvandring i prästgården redan nu!

Det som idag är Bara Härads Hembygdsmuseum blev på 1770-talet blev en kringbyggd gård med bostadslänga, och fungerade som både hem och arbetsplats för prästen. Här kliver du rakt in i den gamla tidens möblering och händelser:

Besök stora salen, där man vistades vid högtidligare tillfällen. Där bjöds storbönder och andra förnäma gäster till ofta sena supéer.

Beundra textilsamlingen i Margaretarummet. Här förvaras bland annat den folkdräkt av Bara Härads snitt som dåvarande kronprinsessan Margareta bar vid Baltiska utställningen i Malmö 1914. Flera kungliga plagg finns att beskåda, samt en fin samling dophättor.

I bondstuan hittar du vardagslivet: vackert målade dörrar, ett magnifikt stenbord, hörnsoffa, gåsabänk, säng med dong och lusa­bräda, samt en sättugn från 1665.

I köket finns spisen som oftast eldades med halm och kospillning. Vatten fick bäras in från brunnen ute på gårdsplanen. I köksgolvet finns ett antal gravstenar inmurade som en del av golvbeläggningen. Detta svinnsmarta grepp har dock gett upphov till en del spökerier, och än idag berättar hembygdsföreningens medlemmar om underliga händelser i köket … Välkommen hit om du vågar!

Varmt välkommen!
Veckodag: Söndag
Tid: 15:00-19:00
Lokal: C/o Gamla Kyrkvägen 5, Burlövs By, Arlöv,
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Sommaröppet på Bara Härads Hembygdsmuseum och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
SV Lundabygden
Glimmervägen 6
224 78 Lund

Välkommen till Studieförbundet Vuxenskolan, Lundabygden

Vi arbetar i kommunerna Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund och Staffanstorp. Vi finns nära dig med kontor i Bjärred och Lund samt verksamhet på olika orter i hela vårt område. Vi erbjuder studiecirklar, kurser och kulturprogram. Vi riktar oss till allmänheten,...

Läs mer och visa alla kurser med SV Lundabygden

Highlights