Paleografi (online) - Tolka och tyda gammal handskrift

SV Lundabygden, distans
Längd
21 timmar på 7 tillfällen
Pris
2 200 SEK
Nästa kurstillfälle
17 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
21 timmar på 7 tillfällen
Pris
2 200 SEK
Nästa kurstillfälle
17 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Vad står det? Att tyda och tolka gammal handskrift.
Den här kursen är framtagen främst för släktforskare, men passar också dig som är är hembygdsforskare, kyrkohistoriker eller bara allmänt historieintresserad. Det är en fördel, men inget krav, om du har släktforskat tidigare.

INNEHÅLL
Som släktforskare stöter vi ganska snart på den äldre s k tyska skrivstilen som för nutida läsare är en utmaning. Ofta bidrar ålderdomlig svenska/danska och förkortningar till ytterligare svårigheter. Kanske hoppar vi då över noteringar och nöjer oss med namn och datum. I längden är detta dock inte hållbart, särskilt inte när vi börjar studera längre texter såsom bouppteckningar och domböcker. Detta är kursen för dig som känner dig redo att äntligen ta dig an hela texten!

KÄLLMATERIAL
Vi kommer särskilt att se på gamla dombokstexter, men även bouppteckningar, sockenprotokoll och mycket annat kan komma att behandlas. Som deltagare kan du också själv bidra med texter som varit särskilt svåra för dig. Vi begränsar oss till svenska och skånska handskrivna texter från 1600-, 1700- och 1800-talen.

DISTANSKURS
Kursen ges via gratisprogrammet Zoom där vi träffas i ett videomöte. Kursledaren skickar en videolänk på mail och du behöver inte ladda ner något. Vi använder oss också av läroplattformen Learnify som en pedagogisk resurs där kursinnehållet sammanfattas, tips och länkar förmedlas.

Eftersom kursen ges online behöver du en dator som klarar videosamtal. Det går bra med både MAC och PC. Vi rekommenderar att du använder ett headset med hörlurar och mikrofon till videosamtalen.

FÖRKUNSKAP
Det är en fördel (men inget krav) om du har släktforskat tidigare, antingen på egen hand eller genom någon nybörjarkurs, exempelvis Studieförbundet Vuxenskolans Släktforskning Steg 1. Dessutom behöver du ha grundläggande datorvana.

LITTERATUR OCH ONLINERESURSER
Som handbok rekommenderas: Torbjörn Wahlström och Thorulf Imselius. Tolka Rätt! Handledning i tolkning av gamla handskrifter. Fontänen 2017. Har du redan någon annan handbok för gammal handstil så går det också bra. Handbok införskaffar du själv, lättast via en bokhandel online.

Även tillgång till ett Arkiv Digital-abonnemang är bra, men inte nödvändigt. Studiecirkelabonnemang (13 veckor) kan beställas genom SV.

KURSLEDAREN
Kursledare är Dag Oredsson, universitetslärare, hembygdsforskare och mångårig studiecirkelledare i olika typer av släktforskningskurser på nybörjar- och påbyggnadsnivå.

Veckodag: Tisdag
Tid: 14:00-16:30
Lokal:
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

17 oktober, 2023

  • Kurs
  • distans

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Paleografi (online) - Tolka och tyda gammal handskrift och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SV Lundabygden
Glimmervägen 6
224 78 Lund

Välkommen till Studieförbundet Vuxenskolan, LundabygdenVi arbetar i kommunerna Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund och Staffanstorp. Vi finns nära dig med kontor i Bjärred och Lund samt verksamhet på olika orter i hela vårt område. Vi erbjuder studiecirklar, kurser och kulturprogram. Vi...

Läs mer och visa alla kurser med SV Lundabygden

Highlights