Smideskurs

SV Kronoberg
Kursinformation
Växjö
16 timmar på 4 tillfällen
2023-03-12 15:00
1 500 SEK

Kursbeskrivning

Människor har sysslat med hantverk i alla tider och det har varit avgörande för mänsklighetens utveckling.

Smideskursen är förlagd i den gamla smedjan vid Åseda hembygdsgård i Mörtelek och vänder sig till alla som är intresserade av att lära sig att smida.

Kursinnehåll
Under denna smideskurs får du lära dig grunderna i traditionellt järnsmide vad gäller material, verktyg och teknik. Grundläggande teori och instruerande visning av kursledaren varvas med eget praktiskt arbete.

Du värmer järnet i ässjan och smider med hammaren ut det på städet. Du får lära dig att skapa enkla och vackra föremål som krokar, haspar och andra användbara mindre ting.

Kursledare
Krister Petersson, Åseda. För snart 15 år sedan provade han på att smida i Åseda hembygdsgårds smedja i byn Mörtelek där man arrangerade en grundkurs. Krister blev fast direkt och använde smedjan i Mörtelek många gånger för att prova sig fram med olika tekniker, han har även provat på yxsmide på Gränsfors bruk. För ungefär fem år sedan så byggde han upp en egen smedja där en del av verktygen kommer från hans mormors far som grundade ”Klövefors liefabrik”. Historien om Klövefors smedja kan du se och läsa om på hembygdsgården där det finns en utställning med olika typer av liar.

Bra att veta
Medtag fika och tänk på att ha oömma kläder i bomull eller ull, ej syntet.

Det är också viktigt med dina skor som ska vara i läder eller ett par arbetsskor, ej gympaskor. Första träffen är söndagen 12 mars 2023 mellan kl 15.00-18.00. Därefter är söndagarna 19 mars, 26 mars samt 2 april, samma tider.

Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.
Veckodag: Söndag
Tid: 15:00-18:00
Lokal: Mörtelek
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresserad av Smideskurs och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

SV Kronoberg

Välkommen till SV - Kronoberg på kurser och utbildning för alla!

Studieförbundet Vuxenskolans bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön. SV är den mest pådrivande och engagerade lokala kraften för utveckling av föreningsliv, kultur och samhälle. SV är mångfaldens studieförbund...


Läs mer och visa alla kurser med SV Kronoberg

Kontaktuppgifter till SV Kronoberg

SV Kronoberg

Blockvägen 8
352 45 Växjö


Recensioner
Bli den första att recensera Smideskurs!
Intresseanmälan

För att få mer information om Smideskurs, fyll i följande uppgifter: