Kurser för motorsågskörkort

Ta motorsågskörkort och lär dig säker trädfällning i skogen

Lär dig tekniken att fälla träd med motorsåg och få kunskaper om säkerhet i skogen. Med ett motorsågskörkort skapas en säkrare miljö för dig som jobbar i skogen. Målet är att genom utbildning förebygga olyckor som uppstår vid trädfällning.
Visar 1-20 av 146 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 146 träffar
1
2
3
4
...
8

Om utbildning och regler gällande motorsågskörkort

Utbildningsnivåer

Utbildningen till motorsågskörkort sker på olika nivåer, från nivå A till nivå F. Nivå A+B är den vanligaste nivån och räcker gott och väl för trädfällning vid normalt skogsarbete. Observera att motorsågskörkort nivå A inte ger dig praktisk kunskap om trädfällning med motorsåg, utan behandlar endast grundläggande såghantering, såsom vedkapning, vård och underhåll av motorsåg, föreskrifter och godkänd säkerhetsutrustning. Nivå B ger dig mer praktisk kunskap om användning av motorsåg vid trädfällning.

Genomförande och prov för att ta motorsågskörkort

Införandet av motorsågskörkort har som syfte att kvalitetssäkra utbildningen som bör vara likvärdig oberoende av hos vilken arrangör du genomför kursen. Längden på utbildningen styrs av vilken högsta nivå du vill uppnå. Nivå A är på en dag och nivå B på två till tre dagar. Utbildning ska genomföras av en certifierad instruktör och provet består av både en teoretisk och praktisk del.

Regler gällande motorsågskörkort

Som privatperson finns det inga krav på att ha motorsågskörkort för att fälla ett träd på din egen mark. Men om du jobbar yrkesmässigt med trädfällning i någon annans skog så finns det sedan den 1 december 2012 krav på kompetensbevis. Innan årsskiftet 2014/2015 måste du ha genomgått en certifierad utbildning för att inte du eller din arbetsgivare ska riskera böter. Det kan även gälla om du tar hjälp med trädfällning av en granne mot betalning av till exempel ved.

Vem kan ta motorsågskörkort?

Motorsågskörkortet riktar sig främst till dig som jobbar yrkesmässigt i skogen, men rekommenderas även för privatpersoner som behöver kunskaper om säkerhet och färdighet för att fälla träd på sig egen tomt/mark.

Minimumålder är 18 år för att hantera en motorsåg på egen hand vid ensamarbete, även om det inte rekommenderas att du arbetar ensam. Men du kan ta motorsågskörkort redan från 16 års ålder förutsatt att du anses vara mogen för det och inte arbetar ensam.

Att fälla träd på sin egen tomt

I de allra flesta fall krävs inget tillstånd för att fälla träd på sin egen tomt. Det man dock bör kolla upp är om området är detaljplanerat genom att höra av sig till kommunens stadsbyggnadskontor. Då får du reda på om det finns några bestämmelser gällande detaljplanen. Om så är fallet kan man behöva ansöka om marklov hos kommunen för att få fälla trädet.

Jämför kurser