Visar 1-20 av 55 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 55 träffar
1
2
3

Vad är en föreläsning?

En föreläsning är ett muntligt framförande som hålls av en föreläsare inför en grupp åhörare. Meningen med föreläsningen är oftast att informera om något nytt eller att försöka påverka åhörarna i en viss fråga. Ordet föreläsning kommer från latinets Lectus och kan spåras tillbaka till 1300-talet.

Under medeltiden när universiteten bildades innebar en föreläsning ofta att en lärare läste högt innantill i en bok. Detta var mest på grund av att det inte fanns tillgång till så mycket litteratur. Idag används föreläsningar oftast för att ge åhörarna en överblick över ett ämne, för att engagera eller för att entusiasmera.

Oftast blir föreläsningen en form av envägskommunikation, det vill säga att föreläsaren pratar och åhörarna lyssnar. Genom att involvera åhörarna i föreläsningen kan föreläsaren skapa tvåvägskommunikation. Då får åhörarna möjlighet att påverka innehållet i föreläsningen och kan lättare ta till sig föreläsningens innehåll. Även om du inte är delaktig i föreläsningen annat än som åhörare brukar du kunna ställa frågor till föreläsaren efter framförandet om det är något som var extra intressant eller oklart.

Om du går på en föreläsning som handlar om personlig utveckling får du möjlighet att lära dig olika metoder för att ta dig igenom livets olika prövningar. Genom en föreläsning i personlig utveckling kan du bli mer öppen för förändring och utveckas som människa. Tanken med sådana föreläsningar är att du ska få en ökad självkänsla och öka dina möjligheter att fullfölja dina mål.

Jämför kurser