Vattenskoterbevis- intensivkurs

SV Kalmar län
Kursinformation
Kalmar
12 timmar på 1 tillfälle
2023-05-20 08:00
4 300 SEK Momsfri

Kursbeskrivning

OBS! Viktigt att du läser hela texten innan du anmäler dig!

Kravet om att inneha förarbevis för vattenskoter är ikraft sedan 1 maj 2022. Ta ditt förarbevis för vattenskoter hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan och få den kunskap du behöver för att få ditt förarbevis. Tillgång av vattenskoter till praktiska dagen ingår i priset!

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper men du måste ha fyllt 15 år för att få påbörja Förarbevis Vattenskoter. Giltig legitimation uppvisas första träffen samt vid praktiska momentet.

INNEHÅLL
Utöver förarbeviset ger kursen även grundläggande kunskaper i sjövett, navigation, sjökortets uppbyggnad, symboler och förkortningar, miljö och djurliv, våghantering, säkerhet, hänsyn och ansvar. Du får såväl bred som djup kunskap som gör dig tryggare när du är ute med din vattenskoter.

En vattenskoter kräver att man vet hur den hanteras i både hög och låg fart, hur du gör snabba undanmanövrar, lägger till på ett säkert sätt, väjer för föremål i vattnet och mycket mer. Kursen genomförs enligt Transportstyrelsens föreskrifter för Förarbevis Vattenskoter.

UPPLÄGG
Intensivkurs
Hemstudier 8 timmar via studiebok, övningsfrågor i bok.
HELDAG Lördag 20 maj
kl.08-11 lärarledd teori
kl.11.00 examination, skriftlig
lunch
kl.13-17 praktisk eftermiddag på vattenskoter

100% närvaro gäller. Uppvisande av giltig legitimation krävs.

Teori, lärarledd och hemstudier, innehåller bland annat:
- Vattenskoterns uppbyggnad, konstruktion, Sjövett och förhållningssätt på sjön, Sjövägsreglerna och flytande sjömärken samt sjövägmärken.
- Navigationshjälpmedel, sjökortets uppbyggnad, Säkerhetsutrustning. Påverkan på miljö och djurliv vid vattenskoterkörning, skyddade områden och förbudsområden.
- Fördjupning och diskussion. Sjövett och förhållningssätt på sjön. Påverkan på miljö och djurliv vid vattenskoterkörning inkluderat körning i strandnära och grunda områden.
- Grundläggande navigation, välja rätt sjökort med rätt skala. Riskbedömning och fartens påverkan.
Kursboken innehåller lärandemålen, övningsfrågor och exempel på examination att öva på.

Examination:
I kursavgiften ingår ett teoriprov. Eventuell omprovskostnad tillkommer med 250:-

Praktiska momenten:
4 timmar, Kalmar:
Genomgång av säkerhetsutrustning. Genomgång av vattenskotern, motorkontroll och tankning/laddning. Lågfartsmanöverövningar. Högfartsmanöverövningar, nödåtgärder.

Vi samarbetar med Forze AB vid lån av vattenskoter. Vattenskotrarna är av märket Seedoo, senaste modell. Vattenskotrar finns på plats vid praktiska kurstillfället. Egen vattenskoter används ej.
Vi utgår ifrån T-bryggan som ligger vid Stensö båthamn. Parkering finns vid Stensö camping och runtom i närområdet.

KURSLEDARE
Niklas Hellström är en erfaren ledare inom Navigation och har hållit i kurser för Förarbevis för båt, SRC samt Kustskepparbevis sedan 2012.

KURSMATERIAL
Ingår ej i kursavgift. Det du behöver är:
-Vattenskoterboken - andra upplagan, författare Anna Sandgren.
Du behöver ha rätt material till kursstart. Du kan tex beställa den här: https://bryggboden.se/sv/utbildningsmaterial/studieforbundet-vuxenskolan/sv-kalmar-lan/

Vattenskoter:
Vi samverkar med Forze AB. I kursen har du tillgång till vattenskoter. Egen vattenskoter används ej. Observera att det på varje vattenskoter är 2 elever så om ni bokar en plats för vattenskoter så kommer ni att dela den med en annan elev under utbildningen.
Medtag egen flytväst, meddela om du ej har.
Mer info om praktiska dagen kommer under kurs.
Vid ev skada på vattenskoter gäller självrisk.

FÖRSÄKRING:
När du går kurs hos Studieförbundet Vuxenskolan är du som person försäkrad till, från och under kursen. Vid ev skada på vattenskoter gäller självrisk.

KURSLOKAL
Teoridelen hålls i SVs lokaler på Polhemsgatan 16. Entrén är på markplan men har en ramp och automatisk dörröppnare. Det finns rullstolsanpassad toalett.
Praktiska momentet sker utomhus och vi utgår ifrån T-bryggan vid Stensö

BRA ATT VETA
Din anmälan är bindande och vi ser gärna att du anger din mailadress för vidare kontakt. Återtar du din anmälan återbetalas avgiften förutom 10% i administrationsavgift. Du får en kallelse till kursen ca en vecka före kursstart., där finns all praktisk information. Vi kontaktar dig om något ändras. Kostnad för material ingår ej i avgiften om inget annat anges. Vi reserverar oss för att ställa in cirklar med för få anmälda deltagare.
Vid frågor kontakta sandra.andersson@sv.se
Veckodag: Lördag
Tid: 08:00-17:00
Ledare: Niklas Hellström
Lokal: Polhemsgatan 16
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresserad av Vattenskoterbevis- intensivkurs och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

SV Kalmar län

Utveckla dig på en kurs hos SV - Kalmar län

Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar län är en folkbildningsaktör som erbjuder kreativa mötesplatser över hela länet. Vi vill ge människor möjligheter till kunskap, reflektion, bildning och samhällsengagemang. Vi arbetar för att vara en lokal kraft för samhällsutveckling. SV är folkbildningens mest...


Läs mer och visa alla kurser med SV Kalmar län

Kontaktuppgifter till SV Kalmar län

SV Kalmar län

Polhemsgatan 16
39239 KALMAR

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Vattenskoterbevis- intensivkurs!

Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Läs recensioner
Intresseanmälan

För att få mer information om Vattenskoterbevis- intensivkurs, fyll i följande uppgifter: