Inga recensioner än

Förarbevis Vattenskoter - fysisk Kalmar

SV Kalmar län, i Kalmar
Längd
11 timmar på 3 tillfällen
Pris
4 300 SEK
Nästa kurstillfälle
5 juni, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
11 timmar på 3 tillfällen
Pris
4 300 SEK
Nästa kurstillfälle
5 juni, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

OBS! Viktigt att du läser hela texten innan du anmäler dig!

Kravet om att inneha förarbevis för vattenskoter är ikraft sedan 1 maj 2022. Ta ditt förarbevis för vattenskoter hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan och få den kunskap du behöver för att få ditt förarbevis. Tillgång av vattenskoter till praktiska dagen ingår i priset!

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper men du måste ha fyllt 15 år för att få påbörja Förarbevis Vattenskoter. Giltig legitimation uppvisas första träffen samt vid praktiska momentet.

INNEHÅLL
Utöver förarbeviset ger kursen även grundläggande kunskaper i sjövett, navigation, sjökortets uppbyggnad, symboler och förkortningar, miljö och djurliv, våghantering, säkerhet, hänsyn och ansvar. Du får såväl bred som djup kunskap som gör dig tryggare när du är ute med din vattenskoter.

En vattenskoter kräver att man vet hur den hanteras i både hög och låg fart, hur du gör snabba undanmanövrar, lägger till på ett säkert sätt, väjer för föremål i vattnet och mycket mer. Kursen genomförs enligt Transportstyrelsens föreskrifter för Förarbevis Vattenskoter.

UPPLÄGG
Fysisk kurs+hemstudier
Träff 1, Måndag 5 juni kl.18.00-20.30
Hemstudier 5,5 tim
Träff 2, Onsdag 7 juni kl.18.00-21.00
Examination i anslutning till träff 2. 30 min
Träff 3, Lördag 10 juni kl.09.00-13.00

100% närvaro gäller och vi förutsätter att du kan vara med på samtliga träffar när du anmäler dig. Uppvisande av giltig legitimation krävs både vid kursstart och praktiska momentet.

Teori, lärarledd och hemstudier, innehåller bland annat:
- Introduktion. Genomgång av kursinnehåll och kursmaterial. Vattenskoterns uppbyggnad, konstruktion, Sjövett och förhållningssätt på sjön, Sjövägsreglerna och flytande sjömärken samt sjövägmärken.
- Navigationshjälpmedel, sjökortets uppbyggnad, Säkerhetsutrustning. Påverkan på miljö och djurliv vid vattenskoterkörning, skyddade områden och förbudsområden.
- Fördjupning och diskussion. Sjövett och förhållningssätt på sjön. Påverkan på miljö och djurliv vid vattenskoterkörning inkluderat körning i strandnära och grunda områden.
- Grundläggande navigation, välja rätt sjökort med rätt skala. Riskbedömning och fartens påverkan.
Kursboken innehåller lärandemålen, övningsfrågor och exempel på examination att öva på.

Examination:
Examination anordnas i slutet av det teoretiska delen.
Uppvisande av giltig legitimation krävs. I kursavgiften ingår ett teoriprov. Eventuell omprovskostnad tillkommer med 250:-

Praktiska momenten:
4 timmar, Kalmar:
Genomgång av säkerhetsutrustning. Genomgång av vattenskotern, motorkontroll och tankning/laddning. Lågfartsmanöverövningar. Högfartsmanöverövningar, nödåtgärder.

Vi samarbetar med Forze AB vid lån av vattenskoter. Vattenskotrarna är av märket Seedoo, senaste modell. Vattenskotrar finns på plats vid praktiska kurstillfället.
Vi utgår ifrån T-bryggan som ligger vid Stensö båthamn. Parkering finns vid Stensö camping och runtom i närområdet.

KURSLEDARE
Niklas Hellström är en erfaren ledare inom Navigation och har hållit i kurser för Förarbevis för båt, SRC samt Kustskepparbevis sedan 2012.

KURSMATERIAL
Ingår ej i kursavgift. Det du behöver är:
-Vattenskoterboken, författare Anna Sandgren.
Du behöver ha rätt material till kursstart. Du kan tex beställa den här: https://bryggboden.se/sv/utbildningsmaterial/studieforbundet-vuxenskolan/sv-kalmar-lan/
Vi har även böcker att sälja på vårt kontor, Polhemsgatan 16.

Vattenskoter:
Vi samverkar med Forze AB. I kursen har du tillgång till vattenskoter och det är den som används. Observera att det på varje vattenskoter är 2 elever så om ni bokar en plats för vattenskoter så kommer ni att dela den med en annan elev under utbildningen.
Medtag egen flytväst, meddela om du ej har.
Mer info om praktiska dagen kommer under kurs.

FÖRSÄKRING:
När du går kurs hos Studieförbundet Vuxenskolan är du som person försäkrad till, från och under kursen. Vid ev skada på vattenskoter gäller självrisk.

KURSLOKAL
Teoriträffarna hålls i SVs lokaler på Polhemsgatan 16. Entrén är på markplan men har en ramp och automatisk dörröppnare. Det finns rullstolsanpassad toalett.
Praktiska momentet sker utomhus och vi utgår ifrån T-bryggan vid Stensö, Kalmar.

BRA ATT VETA
Din anmälan är bindande och vi ser gärna att du anger din mailadress för vidare kontakt. Återtar du din anmälan återbetalas avgiften förutom 10% i administrationsavgift. Du får en kallelse till kursen ca en vecka före kursstart., där finns all praktisk information. Vi kontaktar dig om något ändras. Kostnad för material ingår ej i avgiften om inget annat anges. Vi reserverar oss för att ställa in cirklar med för få anmälda deltagare.
Vid frågor kontakta sandra.andersson@sv.se

Veckodag: Måndag, Onsdag, Lördag
Tid: 18:00-20:30
Ledare: Niklas Hellström
Lokal: Polhemsgatan 16
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

5 juni, 2023

  • Kurs
  • Kalmar

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Förarbevis Vattenskoter - fysisk Kalmar och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.
SV Kalmar län
Polhemsgatan 16
39239 KALMAR

Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar län är en folkbildningsaktör som erbjuder kreativa mötesplatser över hela länet. Vi vill ge människor möjligheter till kunskap, reflektion, bildning och samhällsengagemang. Vi arbetar för att vara en lokal kraft för samhällsutveckling. SV är folkbildningens mest...

Läs mer och visa alla kurser med SV Kalmar län

Highlights