Nässelspånad workshop del 2

SV Halland, i Haverdal
Längd
7 timmar på 1 tillfälle
Pris
500 SEK
Nästa kurstillfälle
15 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
7 timmar på 1 tillfälle
Pris
500 SEK
Nästa kurstillfälle
15 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Kursbeskrivning

Brännässlan är en viktig kulturväxt som har följt i människans spår sedan urminnes tider. Den är en av våra äldsta spånadsväxter och har försett vikingar med segel, franska flottan med båttåg och adeln med förnäma textilier i form av nettelduk. På denna uppföljande workshop fokuserar vi på att få ut mer eller mindre rena fibrer som kan spinnas till nässelgarn.

Målgrupp

Ni som deltagit i Nässelspånad del 1, är intresserade av traditionellt hantverk såsom olika spinn - och vävtekniker.

Mål

I kombination med praktiska övningar i att bereda och spinna nässelfibrer av olika renhetsgrad och kvalitet, får ni en ökad kunskap om olika naturfibrer och processen att gå från fibrer till färdigt plagg.

Innehåll

Dagen varvas mellan teori om olika spånadsväxter och framtagning av olika naturfibrer och praktiska moment där ni får tips och råd på hur ni kan bearbeta utvunnen nässelfibrer för att nå önskad renhet och fiberkvalitét.

- Samling och fika

- Teori om naturfibrer i allmänhet

- Praktisk bearbetning av nässelfibrer

- lunch

- Teori om olika processer för att rena nässelfibrer

- Praktisk övning spinna, tvinna och väva

- Samling och avslutning med fika

Studiematerial

Ta på er kläder efter väder även om vi vid ihållande regn kommer att ha teorigenomgång och fiberbearbetning under tak. I kursavgiften ingår kaffe och te men ni får ta med egen lunchkorg.
Det krävs relativt mycket arbete för att få fram en fin fiber som går att spinna så ta gärna med pälskardor och smådjurskammar i metall, vilka är utmärkta verktyg vid bearbetning av nässelbast.
Ullkardor kan användas även om de sliter hårt på nässelfibern. Det finns några sländor att låna, men ta gärna med en egen om det finns. Vana spinnare får gärna ta med sig sin spinnrock om de så önskar.

Om kursledaren

Anette Johansson, naturpedagog i molekylärekologi, är sedan 2005 medlem i Sällskapet Nellorna och medförfattare till deras bok ”Brännässla - en älskad kulturväxt”. Hon brinner för folkbildning och genom föreläsningar och workshops sprider hon information om denna brännande örts fantastiska egenskaper. Hon arbetar bland annat med Kurs- och projektutveckling inom natur- kulturområdet och sedan maj 2022 finns en permanent utställning om brännässlan vid Ingeborrarps friluftsmuseum, Eket (Örkelljunga hembygdsförening).

Veckodag: Söndag
Tid: 10:00-15:00
Ledare: Anette Johansson
Lokal:
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

15 oktober, 2023

  • Kurs
  • Haverdal

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Nässelspånad workshop del 2 och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SV Halland
falkenberg

Hos Studieförbundet Vuxenskolan i Halland kan du gå kurser, studiecirklar och föreläsningar. Vår syn på bildning bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön. SV är mångfaldens studieförbund som ger varje...

Läs mer och visa alla kurser med SV Halland

Highlights