Vårens alla flyttfåglar

SV Blekinge
Kursinformation
Karlskrona
36 timmar på 10 tillfällen
2023-03-16 18:00
1 980 SEK

Kursbeskrivning

INNEHÅLL:
Vårens alla flyttfåglar – Fågelkurs för både nybörjare och de som redan börjat att titta på fåglar.

Kursen har som mål att du ska få en inblick hur vårsträcket ser ut under vårperioden mars-juni då miljontals fåglar anländer från sina övervintringslokaler. Redan i mars anländer de första stararna, sädesärlorna och trastarna. Änder passerar vår kust i stora antal. Under april fortsätter och kulminerar andsträcket och stora antal av olika tättingar m.fl. väller in i landet. Maj är den stora månaden för långväga gäster som sångare, flugsnappare och mindre trastfåglar som näktergal och rödstjärtar.
Vi kommer att under hela våren göra utflykter till lämpliga fågellokaler för att få se, och lära oss om, så många som möjligt av de arter som häckar här i landet.
Vi kommer att ha 7 uteträffar och 3 inneträffar i SV:s lokaler.

FÖRKUNSKAPER:
Inga förkunskaper behövs.

TID OCH PLATS:
Innemöte 1(16/3, kl.18.00 i SV:s lokaler)
Vi tittar på bilder och pratar om vad man kan förvänta sig att se under mars-april. Det stora sjöfågelsträcket och de stora inflödena av trastar, rödhakar och järnsparvar m.fl. arter är sådant som står på listan under detta innemöte. När kommer fåglarna? Vid vilket väder kan man förvänta sig många anländande fåglar? Hur skiljer man snarlika arter åt? Dessa och många andra frågor är sådant som vi tar upp på detta första möte.

Utemöte 1(Lördag 25/3)
Beroende på vindriktning och väder åker vi kanske till Uttorp på Sturkö eller Lindö söder om Ronneby. Här hoppas vi få se mängder av ejder och andra änder samt skärfläckor och storspovar som är på väg norrut. Även insträckande sädesärlor och andra tättingar kan komma att ses om vindarna är gynnsamma.

Innemöte 2 (6/4, kl.18.00 i SV:s lokaler)
En hektiskt tid i fågelvärlden står för dörren. Från och med nu anländer fåglar i en strid ström ända fram till slutet på maj. Vi kikar lite på vilka arter som väntas och när vi kan förvänta att de kommer. Vi kommer också att lära oss mer om fågelläten och hur vi skiljer arter som kan vara lika i fält.

Utemöte 2 (16/4)
Nu har vi kommit till tiden då inflödet av småfåglar och strandfåglar börjar komma igång på allvar. Längs stränder kan vi hitta strandpipare, skärfläckor, enkelbeckasiner och andra tidiga vadare. Krickor, bläsänder och andra änder har sedan någon vecka tillbaka anlänt från övervintringslokalerna och bland buskar och träd hittar vi rödhakar, kungsfåglar och andra tidiga tättingar.
Innemöte 3 (20/4, kl.18.00 i SV:s lokaler)
Denna gång kikar vi på sångare och andra småfåglar som kommer nu i månadsskiftet april/maj. Många arter och en del fågelsång blir det.

Utemöte 3, (30/4) – Utflykt till 2-3 ställen i östra Blekinge.
Nu har de första flugsnapparna och de första sångarna anlänt. Fler arter vadare kan ses längs stränderna. Vi besöker en trio av fågellokaler för att se några av de första individerna från olika fågelfamljer som anländer i månadsskiftet april-maj. Det blir garanterat en hel del fågelsång som många gånger är ett säkert sätt att identifiera snarlika arter.

Kvällsutflykt 4/5 Kl. 18.00
Nu är det verkligen prime time när det gäller häckande tättingar av olika slag. Förutom alla flugsnappare, rödstjärtar och sångare som har anlänt den senaste veckan så kanske vi också får stifta bekantskap med fåglar som är på väg mot fjäll och tundra.

14/5 Uteträff 5 – Morgonutflykt till Torhamns udde
Nu är det nordliga sträcket mott fjäll och tundra i full gång. De senare häckfåglarna anländer också nu och kommande veckor Vi är på plats tidigt, som sig bör en dag som denna, för att se och höra mängder av fåglar som nu är på plats eller rastar på sin väg norrut.

25/5 kl. 18-21 - Kvällstur till någon kustlokal i östra Blekinge
Väder, vind och tillgång på fågel kommer att avgöra vart vi åker.

4/6 Avslutningsutflykt
Vi hoppas att få se några av de allra sista flyttfåglarna som precis anlänt. Sena arter som kärrsångare, härmsångare, törnskata och höksångare kanske bjuder upp till sång.

Har du ingen egen bil finns det möjlighet för samåkning.

LEDARE:
Tony Svensson, vill du läsa mer om Tony kan du gå in på
http://www.naturreportage.se/kurser_21/startsida_kurser_21.htm

Veckodag: Torsdag, Lördag, Söndag
Tid: 18:00-20:30
Ledare: Tony Svensson
Lokal: Ronnebygatan 9
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresserad av Vårens alla flyttfåglar och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

SV Blekinge

Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge

Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge

Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge erbjuder studiecirklar, kulturarrangemang och företagsutbildningar inom en mängd olika ämnen. Vi finns i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg med målet att nå och engagerar så många människor som möjligt med folkbildningsaktiviteter. För oss är alla...


Läs mer och visa alla kurser med SV Blekinge

Kontaktuppgifter till SV Blekinge

SV Blekinge

Kungsgatan 9
37230 RONNEBY


Recensioner
Bli den första att recensera Vårens alla flyttfåglar!
Intresseanmälan

För att få mer information om Vårens alla flyttfåglar, fyll i följande uppgifter: