Visar 1-20 av 29 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 29 träffar
1
2

Kom igång med att köpa och sälja aktier

För att komma igång med att köpa aktier finns det tre vägar att gå. Nätmäklare, via din bank eller fondkomissionär. Avgifterna mellan dessa tre varierar mycket. Så viktigt att du börjar med att jämföra priser för att välja rätt. De lite enklare sättet är nätmäklare då du själv lägger ordrarna. Du anmäler dig och lägger in pengar som får ett konto (kallas depå), sen är du redo att sätta igång. Om du väljer din bank så sätter de upp ett speciellt konto till dig som du handlar via.

Kom ihåg att det alltid innebär en risk att investera i aktier. Aktier kan minska stort och inte ge någon utdelning alls. 

Om du vill sälja dina aktier ska du lämna en så kallad säljorder till din bank eller fondkommissionär likt vid köp. Där anges avgifterna du betalat för försäljningen. Denna avgift anges i procent och brukar kallas courtage. Oftast finns en minimum avgift vid försäljning och köp som varierar.

Vad gäller utdelning så delar respektive företag ut en del av vinsten till sina aktieägare. Beslut om utdelning tas allt som oftast i samband med årsstämman.

Lär dig läsa börstidningar

Att läsa börssidorna i tidningar online eller på print kan vid första ögonblicket verka svårt. Det som redovisas på börssidan är aktuella börskurser och viktiga nyckeltal. Vanligen redovisas A-aktier respektive B-aktier var för sig.

På en börssida kan du ta del av aktuell köp- och säljkurs. Du ser senaste avslut och hur kursen förändrats i kronor och procent mot föregående dag. Redovisad köpkurs är vad köparna bjöd när börsen stängde. Säljkurs redovisar belopp som säljarna ville ha. Börssidan visar även lägst och högst betalt under dagen.

På börssidan kan också ta del av aktiens omsättning, med andra ord hur många aktier som bytt ägare. När det står senast betalt så syftar det på den som sist gjorde avslut på aktien föregående börsdag.

Checklista för aktie nybörjare

Sätt upp en långsiktig plan 

Investera reglebundet 

Håll koll på riskerna 

Gör en egen analys 

Var försiktig med belåning 

Viktigt att vara väl insatt 

Ta inte råd utan ett kritiskt öga 

Jämför kurser