Visa kurser.se som: Mobil

Föräldraskap genom adoption

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland
Kursinformation
Uppsala
4 tillfällen
Löpande
3 500 SEK
Svenska

Kursbeskrivning

Studiefrämjandet anordnar den obligatoriska föräldrautbildning för blivande adoptivföräldrar. Utbildningen genomförs enligt MFoF:s (Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsfrågor) och Socialstyrelsens krav vilket bl.a. innebär att vi använder studiematerialet och studiehandledningen ”Föräldraskap genom adoption”.

Denna utbildning vänder sig till dig som funderar på att adoptera barn från annat land och efter avslutad utbildning ges ett kursintyg som man behöver för att få göra en medgivandeutredning samt ansöka om adoption hos kommunen. Om ni är två föräldrar är det obligatoriskt att båda deltar på kursen.

Utbildningen ger dig en grund för ditt beslut om att adoptera och vi går igenom fakta kring historia, regelverk och medgivandeutredningen. Tillsammans i grupp genomför vi även pedagogiska diskussioner och ser film kring adoptionsprocessen, barns utveckling, anknytning, föräldrarollen, särskilda behov osv.

Målet med utbildningen är att föräldrarna ska vara så väl förberedda och så väl informerade som möjligt inför tilltänkt adoption av barn från annat land. Utbildningen ska ge en realistisk bild av vad adoption och adoptionsprocessen innebär.

Från år 2005 måste den som vill adoptera ett barn internationellt gå en obligatorisk föräldrautbildning. Det är din kommun som ansvarar för att anvisa dig till en godkänd utbildare.

Innehåll

Utbildningen omfattar drygt 32 studietimmar

  • Internationell adoption
  • Barns utveckling
  • Barnen
  • Att bilda familj
  • Att möta barnet
  • Den första tiden tillsammans
  • Att vara en adoptivfamilj
  • Språkutveckling
  • Identitet
  • Rasism

Kursmaterial

Vi använder oss av studiematerialet och studiehandledningen ”Föräldraskap genom adoption”

Kursstart

Vi tar emot intresseanmälningar löpande och när du har gjort din intresseanmälan kontaktar vi dig för mer information kring kursstart.

Antal deltagare per grupp

Utbildningen genomförs i grupper om 6-8st och det är obligatorisk närvaro. Beroende på antal deltagare har vi en eller två kursledare per kurs med följande kompetens: Beteendevetenskaplig utbildning, Grundutbildade på aktuellt studiematerial, Egen erfarenhet av adoptioner, Kunskap om barn och erfarenhet av att leda kurser.

Bra att veta

Våra ledare är godkända av Uppsala kommun för att genomföra kursen vilket innebär att om du kommer från en annan kommun behöver du först ha varit i kontakt med familjerätten i din kommun där du bor för att säkerställa att du kan delta hos oss.

Det krävs att du som deltagare har goda kunskaper i svenska. Du ska kunna förstå kursledarens muntliga presentationer kring området adoption och själv kunna uttrycka idéer och åsikter i ämnet i diskussion med kursledaren och övriga deltagare.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Denna utbildning vänder sig till dig som funderar på att adoptera barn från annat land och efter avslutad utbildning ges ett kursintyg som man behöver för att få göra en medgivandeutredning samt ansöka om adoption hos kommunen. Om ni är två föräldrar är det obligatoriskt att båda deltar på kursen.

Kursintyg

Efter avslutad utbildning ges ett kursintyg som man behöver för att få göra en medgivandeutredning samt ansöka om adoption hos kommunen.

Kostnader

Kursavgiften är 3500 kronor per person.

Kursledare

Birgitta Nordström

Anne Backström

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Föräldraskap genom adoption.

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland

Vi är ett studieförbund som arbetar aktivt med folkbildning. Vi är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse. Vår vision är att vara en frigörande kraft för människors möjligheter, i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens mångfald.  Våra kursledare har...


Läs mer och visa alla kurser med Studiefrämjandet Uppsala Västmanland

Kontaktuppgifter till Studiefrämjandet Uppsala Västmanland

Studiefrämjandet Uppsala Västmanland

Pilgatan 8c
721 28 Västerås

Recensioner
Bli den första att recensera Föräldraskap genom adoption!
Intresseanmälan

För att få mer information om Föräldraskap genom adoption, fyll i följande uppgifter:

Liknande kurser