Fotokurs: analog foto- & mörkrumskurs för svartvit fotografi

Längd
Augusti: 4 tillfällen. Höstterminen: 5 tillfällen
Pris
4 100 - 5 000 SEK
Längd
Augusti: 4 tillfällen. Höstterminen: 5 tillfällen
Pris
4 100 - 5 000 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Studiefrämjandet

Vill du lära dig mer om analogt foto och framkallning i mörkrum? Då är detta en perfekt kurs för dig!

Om kursen 

Studiefrämjandet Stockholm Gotland har möjlighet att erbjuda en exklusiv kurs i analog svartvit fotografering, framkallning och kopiering i denna charmiga lokal på Kocksgatan 25 som rymmer en fotobutik och ett litet mörkrum.'

Kursen är för nybörjare men de mer erfarna är så klart också välkomna! 

  1.    Vi tittar på vilka kameror deltagarna har med sig och hur dessa fungerar. Vi pratar om exponering, sambandet mellan tid och bländare, skärpedjup, ljus och filmkänslighet mm. Deltagarna får varsin filmrulle att ladda i sina kameror och en uppgift att gå ut och fotografera. I slutet av kurstillfället visar läraren hur man gör en egen råkopia i mörkrummet.

  2.    Vi framkallar den exponerade filmen och låter den torka medan vi pratar om fotokonst och fotohistoria. Kurstillfället avslutas i mörkrummet där deltagarna får göra en kontaktkarta av sin nyframkallade film.

  3.     Gemensam utvärdering av resultatet från förra kurstillfällets uppgift. Vi tittar på varandras kontaktkartor och ger respons och ställer frågor för att förstå varför vissa bilder blivit ”lyckade" och andra inte. Avslutningsvis går vi igenom en ny fotouppgift och alla får med sig en film att exponera till nästa gång. 

  4.    Framkallning av film och kopiering av bilder från senaste uppgiften, med utvärdering i mörkrummet under arbetets gång.

  5.    Vi fortsätter att kopiera och pratar vidare om fotografi och mörkrumsarbete.

Du behöver inga förkunskaper om fotografi eller mörkrumsteknik. Däremot behöver du ha en egen analog småbildskamera (135-film/24x36 mm) för att kunna delta, kompakt- eller systemkamera spelar ingen roll, men har du en systemkamera så kommer du kunna få något större utbyte av kursen. Analoga kameror kan du hitta relativt billigt i secondhandaffärer, i andra hand på internet och med största sannolikhet hemma hos någon äldre släkting. Allt annat material ingår i kursavgiften. I anslutning till grundkursen kommer deltagarna att erbjudas en fördjupningskurs i mörkrumsteknik.

Deltagare 

Kursen ges för endast 3 deltagare för att du ska få mycket tid i mörkrummet och individuell feedback. 

Material 

Allt material ingår - kemi både för film och fotopapper, fotopapper och film för exponering. 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kostnader

Sommarkurs: 4 tillfällen, 4100kr 

Kurs HT23 med start i september: 5 tillfällen, 5000kr 

Kursledare

Christian Saltas har arbetat som fotograf i 25 år. Han har gjort olika typer av rese- och samhällsreportage, porträtterat författare, konstnärer, musiker och andra artister samt haft uppdrag för ett flertal stora magasin, arkitektkontor och konsthallar. Christian är utbildad fotograf och behärskar såväl digital som analog fotografering och bildbehandling.

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Fotokurs: analog foto- & mörkrumskurs för svartvit fotografi och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Studiefrämjandet Stockholm Gotland
Folkungagatan 124
11630 Stockholm

Hos oss har du alltid nära till nya kunskaper, upplevelser och gemenskap med andra!Våra huvudsakliga profilområden är natur, djur, miljö, kultur och konst men vi erbjuder självklart studiecirklar och kurser i andra ämnen. Du väljer!...

Läs mer och visa alla kurser med Studiefrämjandet Stockholm Gotland

Highlights