Grundkurs i Permakultur – en designvetenskap för ett hållbart samhälle

Solgläntan Hållbar Hälsa (Jordgubben)
Kursinformation
Stenungsund
Förlängd helgkurs (fredag em och kväll, lördag och söndag)
2023-05-26 17:00
1 900 SEK
Svenska
Grundkurs i Permakultur – en designvetenskap för ett hållbart samhälle

Kursbeskrivning

Vi är på väg att spränga många av våra planetära gränser. Med permakultur kan vi skapa hållbara system, som respekterar naturens gränser fullt ut. Metoderna och verktygen i permakultur hjälper oss att på ett holistiskt sätt skapa optimala system, som genererar ett överflöd i stället för att tära på jordens resurser.

Ordet permakultur kommer från ”permanent agriculture”, men tillämpas idag även inom andra områden. Den tar sin utgångspunkt i hur naturen fungerar med väldigt lite spill och återanvändning av nästan allting. Växter och djur lever tillsammans i en fantastisk symbios, där alla har sin funktion. Det är först människan, som klivit ur detta naturliga samspel och som nu på kort tid är på väg är på väg att förgifta naturen, att utrota en stor mängd arter och få klimatet att löpa amok.

Permakulturen har i stället tre ledstjärnor: ”Planet care, people care, fair share” och de system som designas har egenskaper som hållbarhet, lite avfall, mycket återanvändning, rättvis fördelning av resurserna och en stor resiliens mot ovälkomna förändringar av villkoren.

Till designmetoden i permakultur har man ett antal olika begrepp, verktyg och tumregler, som på ett säkert sätt guidar oss till ett resultat, som håller i ”sju generationer”. Vi kommer att visa hur man kan tillämpa dessa idéer vid design av olika system, t ex matproduktion, husbygge, energilösningar och våra egna liv.

Till permakulturen hör också en enorm verktygslåda av ”smarta” lösningar från olika delar av världen. Genom att kombinera dem med permakulturens designvetenskap kan vi skapa system på en helt annan nivå, än de flesta av de lösningar vi ser runt omkring oss.

Under kursen kommer vi att mest fokusera på olika former av odlingssystem, som ofta är mer än det vi kallar ekologisk odling. Vissa av dem kan kallas regenerativ odling, eftersom de inte bara producerar mat, utan också binder kol i jorden och bidrar till att rädda klimatet. Exempel är skogsträdgårdar, hügelbäddar, djupbäddar etc.

Om du har en tomt eller en gård, så tag med dig en karta över den, så att du kan påbörja en permakultur design för din plats.

Målet med kursen är framför allt att du skall lära dig tänkesättet bakom permakultur, men också  att du efter kursen skall kunna göra en egen design. Det kan ta lite tid att förstå vad permakultur egentligen är, men när du väl förstått dess idéer, så har du ett oerhört kraftfullt redskap, som du kan tillämpa i många områden av ditt liv. Och har du planer på att bli mer eller mindre självförsörjande, så vågar jag påstå att permakultur är vägen.

Jag ser fram emot en givande helg med mycket utbyte av goda idéer och en härlig samvaro här hos oss på Solgläntan i Svenshögen i Stenungsunds kommun.

Under kursen kommer vi att vandra runt och titta på olika permakulturlösningar här hos oss.

Så här säger några av tidigare deltagare:

”Otroligt inspirerande och lärorikt. Åkes kunskaper är enormt imponerande.”
”Fantastiskt kurs. Skapar intresse och inspiration att bygga vidare på.”
”Åke vet vad han pratar om. Superinspirerande kurs.”
”Tack för en underbart berikande kurs! Inspirationen bara flödar.”

Välkommen!

Boende: Om du bor långt borta, så ordnar vi övernattning på ett bed and breakfast nära oss (10 min med bil). Alla måltider serveras hos oss.

Länk till kursens hemsida:   Se hemsidan för Solgläntan Hållbar Hälsa

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som vill veta mer om vad permakultur är och också till alla som inser att vi måste göra en stor omställning i samhället, om vi skall ha rädda klimat och miljö från katastrofer.

Kostnader

Kursens pris: 1900 kr utan boende och från 2550 kr inkl boende.

Kursledare

Åke Wikström brinner för frågor kring hälsa, ekologisk odling och miljö. Han har snart 50 års erfarenhet av ekologisk odling och höll sin första kurs i ekologisk odling 1979. Åke var först mycket aktiv inom förbundet för Organisk-Biologisk odling. Senare har han varit eldsjälen bakom ett meditationscenter och uppbyggnaden av Hällungen Kursgård (idag Solhälla). Nu driver han företaget Solgläntan Hållbar Hälsa, ett projekt inom ekologi, permakultur och hållbar utveckling. Här driver han tillsammans med Dalhem Farm en ca. 25 000 kvadratmeter stor ekologisk trädgård, gårdsbutik och café, levererans av ekolådor, rekoringar, Bondens egen Marknad, trädgårdsvandringar och kurser i odling, permakultur och hälsa. Åke gjorde 14 dagars kursen Permakultur design år 2014 och har hållit många kurser i permakultur sedan dess.

Intresseanmälan

Intresserad av Grundkurs i Permakultur – en designvetenskap för ett hållbart samhälle och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

Solgläntan Hållbar Hälsa (Jordgubben)

Jag, Åke Wikström, startade tillsammans med min fru företaget Solgläntan Hållbar Hälsa 2007. Vi har en gårdsbutik och ett ekocafé och odlar och levererar ekologiska grönsaker i södra Bohuslän. Jag har odlat ekologiskt sedan 1973 och började hålla kurser i...


Läs mer och visa alla kurser med Solgläntan Hållbar Hälsa (Jordgubben)

Kontaktuppgifter till Solgläntan Hållbar Hälsa (Jordgubben)

Solgläntan Hållbar Hälsa (Jordgubben)

Huveröd 227
444 97 Svenshögen

Tel: 070 – 600 50 68
Mobil 070 - 600 50 68

Recensioner
Bli den första att recensera Grundkurs i Permakultur – en designvetenskap för ett hållbart samhälle!
Intresseanmälan

För att få mer information om Grundkurs i Permakultur – en designvetenskap för ett hållbart samhälle, fyll i följande uppgifter: