Visa kurser.se som: Mobil

Seglarskola - Nybörjare och fortsättningsnivå

Sjöskolan på Beckholmen
Kursinformation
Stockholm
2 dagar
5 050 SEK
Svenska

Kursbeskrivning

Gå på seglarskola mitt i Stockholm - för nybörjare och fortsättningsnivå

Seglarskola för nybörjare och fortsättningsnivå i Stockholm

Seglarskola, vare sig du vill lära dig segla, eller att du vill utvecklas som seglare, är du är välkommen till oss. Vi erbjuder dig seglarskola på nybörjar- och fortsättningsnivå.

 • Grundkurs två dagar lördag & söndag kl. 09.30-15.30 eller tre kvällar efter varandra kl. 18-21.30

Kvällskurserna har samma upplägg som helgkursen, men med en veckas mellanrum mellan de tre kurstillfällena.

Vi börjar med en säkerhetsgenomgång på land, och du får låna en flytväst som du skall bära hela tiden du är ombord på segelbåten. Sedan fortsätter vi med grundläggande seglingsteori och sedan ger vi oss ut i båtarna redan första dagen.

I varje båt finns det en instruktör som hjälper dig och de tre andra deltagarna ombord att lära dig de olika sätten du kan segla för att få båten att segla framåt. Ni är alltså bara fyra elever per båt och instruktör,  så du kommer få mycket tid att styra, skota och alla andra sysslor ombord tillsammans med instruktören under kursen. Under helgen varvas teori och praktik för att du skall lära dig på bästa sätt. Du får också chans att lära dig om knopar och förtöjningar.

Vill du efter avslutad seglarskola avlägga prov för seglarintyget 1 finns den möjligheten i direkt anslutning till kursen. 

Utbildningens innehåll

 • Segelbåtens delar och viktigaste utrustning, dess funktioner m.m.
 • Grunderna i seglingsteori, bukens funktion.
 • Hissa, ta ned, reva och beslå segel.
 • Hitta vindögat.
 • Lova och falla.
 • Slag och gippar.
 • Styra och skota på kryss, halvvind, slör och läns.
 • Tilläggning vid svajboj för segel.
 • Tilläggning vid brygga.
 • Väjningsregler, teori och praktik.
 • De vanligaste knoparna, (dubbelt halvslag, dubbelt halvslag om egen part,
 • stoppknop, pålstek, skotsstek, råbandsknop) och deras användning.
 • ”Man-över-bord” i teori och praktik, att få båten stillaliggande vid den nödställde.
 • Förstå och tyda en väderprognos och omsätta denna kunskap för säker färd i skärgård och kustnära farvatten.

Utbildningsbevis

Efter avslutad kurs kan du få kursen inskriven i den blåa boken som Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) har för navigations- och seglarkurser, eller ett separat kursintyg. Har du inte NFB-boken tidigare kostar boken 50 kronor att köpa. Du får om du vill och har tillskansat dig färdigheter motvarande Seglarintyget 1 skriva prov för Seglarintyget 1 och efter avklarat prov får du köpa ett kurssigill till den blåa NFB-boken för 450 kronor.

Lokaler & Båtar

Stockholm- Vi samlas hos Sjöskolan på Beckholmen, Hus 526 på Beckholmen där vi har teorilektioner och båtarna ligger vid bryggan utanför Sjöskolans lokaler.

Båtarna vi använder är J80, och är mycket lika de båtarna (J70) som används i Allsvenskan i segling. J80 är en liten kölbåt, som vi seglar på mellan tre och fem personer. Båten är lättmanövrerad och svarar snabbt på rörelser i rodret och skotning av segel, vilket gör den till en bra båt att lära sig segla i. Varje kurs har en följebåt under praktikpassen. Vi utgår från Sjöskolans brygga på Beckholmen och vi seglar på vattnet runt omkring Beckholmen. Sjöskolans instruktörer är alla erfarna seglare, som också har utbildning i säkerhet och sjukvård.

Lunchuppehållet som är en timme under helgkurserna kan du välja att äta på restaurang i närheten, eller medhavd lunch i Sjöskolans kök, eller varför inte ute på en bänk i solskenet. På kvällskurserna som startar klockan 18 bör du ha ätit innan kursen startar, men det finns kaffe, te, varm choklad och frukt både innan och efter kursens slut i Sjöskolans kök.

Formalia

Kurserna arrangeras i samarbete med Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS), där du också automatiskt blir medlem när du går en kurs hos oss. När Sjöskolan inte har seglarskola med båtarna, och du har gått seglarkurs finns det möjlighet att du kan anmäla intresse för att vara gast ombord på klubbkappseglingarna som GSYS har. Du kan läsa mera om det på deras hemsida.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Målgrupp

Förkunskaper och krav:

Du måste kunna simma 200 meter, förstå och prata svenska för att kunna följa de instruktion som du får av instruktören, och kommunicera med övriga deltagare ombord för säkerheten ombord. Du ansvarar också för att du är rätt klädd för en dag på sjön, vilket betyder solskyddsmedel, glasögonstropp om det finns behov, och vind- och vattentäta kläder när väderleken kräver det.

Kostnader

4.950 kronor för kursen, kursbevis och fika med kaffe,te, varm choklad och smörgås och frukt ingår. Om du vill köpa en blå NFB-bok kostar den 50 kronor och är du godkänd på seglingsdelen och skriver prov för seglarintyget och blir godkänd kan du köpa ett sigill för 450 kronor.

4.950 kr för kursen

50 kr för NFB-bok om du inte har sedan tidigare

450 kronor för sigillet efter avklarad examen för Seglarintyget 1

Priser inkl. moms

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Seglarskola - Nybörjare och fortsättningsnivå.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 68 recensioner.

Mathias Thorsheim
Daniel
Maja lärde oss både teori och praktiska moment på ett mycket pedagogiskt vis. Det var en mycket givande helg!
Fredrik Jonsson
Superskoj! Maja är riktigt duktig på seglig och kan förklara även dom avancerade delarna så att även en nybörjare förstår.

Sjöskolan på Beckholmen

Sjöskolan på Beckholmen

Sjöskolan på Beckholmen - Båtkurser för proffs och nybörjare både i Stockholm & Göteborg

Ett stenkast från Stockholms city ligger Sjöskolan på Beckholmen. Här hittar du ett av Sveriges bredaste kursutbud av nautiska och marina kurser. Oavsett om du vill kunna ta dig ut i skärgården på fritiden eller om du vill utbilda dig...


Läs mer och visa alla kurser med Sjöskolan på Beckholmen

Kontaktuppgifter till Sjöskolan på Beckholmen

Sjöskolan på Beckholmen

Beckholmen Hus 526
115 21 Stockholm

Recensioner
Kursrecensioner
(4,8)
Baseras på 68 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,7)
Baseras på 1081 recensioner.
Läs recensioner
Intresseanmälan

För att få mer information om Seglarskola - Nybörjare och fortsättningsnivå, fyll i följande uppgifter: