Visar 1-20 av 59 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 59 träffar
1
2
3

Stickning är en populär form av textilslöjd som innebär att garnslingor, s.k. maskor, sätts ihop till en serie sinsemellan sammankopplade maskor. Stickningen kan bestå av enkla slingor eller mer komplicerade mönster. Det är inte alltför svårt att lära sig och är en bra hobby för personer som gillar känslan av att arbeta med sina händer. Stickning har många likheter med virkning och broderi men det är helt olika tekniker.

Olika metoder för stickning

Det finns många olika typer av stickning. Kontinental stickning är den vanligaste metoden i Sverige. Det innebär att garnet hålls i vänster hand och nålen ritar en cirkel innan den sticks i maskorna. I den engelska metoden, med teknikerna "knitting-on" och "throwing", använder man högerhanden för att mata garnet. Med denna metod måste stickaren lyfta högerhanden för att mata garnet för varje maska. Det är en något långsammare metod, och har därför efterhand övertagits av den kontinentala varianten.

Att lära sig sticka

Om du vill lära dig att sticka är det bästa sättet ofta att börja med en stickkurs. Dessa kurser ger dig vanligtvis allt material och de verktyg som du behöver för ditt första stickningsprojekt. Kurserna ger dig också steg-för-steg instruktioner om hur du ska lägga upp ditt arbete och lär dig olika stickkunskaper som till exempel hur du gör uppläggningar och avbindningar.

Det vanligaste och mest grundläggande mönstret kallas rätstickning. Det är ett mönster där maskorna syns på rätsidan av det stickade tyget och yttertyget hänger mot en och samma sida under arbetet. Rätstickning används ofta för dekorationer i olika typer av arbeten, exempelvis i en sjal som man vill skapa ett mönster i. Du kan också göra varma tröjor eller exempelvis byxor till småbarn med rätstickning.

Vad behövs för att sticka?

För att kunna sätta igång med att sticka behöver du egentligen bara ett par stickor och lite garn. Det kan dock vara svårt att hitta rätt bland alla olika typer av stickor, garn och tillbehör.

Det finns många olika typer av stickor i varierande storlekar, utseende och kvalitet. Stickorna har alla sina egna användningsområden. Men några av de vanligaste är:

  • Jumperstickor – den vanligaste stickan och bäst lämpad för dig som är nybörjare.
  • Strumpstickor – en speciell sticka som används för att sticka just strumpor.
  •  Rundstickor – en annan vanlig sticka som används när du ska sticka något runt.

Det finns inte bara olika typer av stickor, utan även olika storlekar. Vilken storlek du ska använda står på omslaget till ditt garnnystan, det finns ofta även med i stickbeskrivningen om du går efter ett färdigt stickningsmönster.

Även garn kommer i många former och storlekar och börjar man nysta i den högen så kan man sitta länge. Enkelt beskrivet kan man säga att det finns några vanliga garntyper:

  • Bomullsgarn
  • Ullgarn
  • Specialgarn

Nybörjaren gör sig förmodligen bäst i att börja med garn av bomull och ett par vanliga jumperstickor. I ditt första projekt kanske du skapar en enkel grytlapp med hjälp av rätstickning. Men tids nog kommer du att kunna skapa mer avancerade alster och lära dig mer invecklade metoder. Nu är det din tur, stick och stick!

Jämför kurser