Visa kurser.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din kurs? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka kurs. Läs mer här.

Shibori - Japansk färgningsteknik

Medborgarskolan Väst
Kursinformation
Göteborg
12 timmar
2020-10-17 10:00
1 695 SEK

Kursbeskrivning

Shibori är japanska och betyder vrida, pressa, klämma. Det är också namnet på en textilreservageteknik där mönster färgas fram med blockeringar av träklossar, vikningar, sömmar och stygn. På denna helgkurs lär du dig grunderna!

Innehåll
Shibori batik är ett uttryck med element av slump som håller processen och sinnet öppet. Det är en textil reservageteknik där materialet mönstras med hjälp av träblock, vikningar, rör, stygn och trådar under färgningsprocessen. Balansen mellan precision och slump är en viktig del av uttrycket.

Shibori har genom tiderna använts återkommande inom mode, bland annat vid formgivning av kimonos i Japan. Shibori används också flitigt inom inredning där designstudios färgar kuddar, gardiner, handdukar och andra textilier i spännande och unika mönsterkombinationer.

På kursen lär du dig grunderna för Shibori färgning och får prova på att anpassa material och mönster till olika grundläggande uttryck. Du ska själv kunna skapa tyger för inredning (bl.a. en kudde) eller för mode (bl.a. en halsduk eller en väska) med olika mönster efter kursen.
Undervisningen sker i form av personlig handledning och gemensamma genomgångar med hela gruppen. Det blir två härliga dagar, lördag-söndag med mönster och färg.

Vi ska använda oss av reaktiv färg, en flytande textilfärg som ofta kallas batikfärg eftersom den inte kräver värme under processen utan kan användas i rumstemperatur. Tyg i naturmaterial kommer att behövas till kursen.

För vem
Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen, utan den vänder sig till alla som med enkla medel vill sätta sin prägel på tyger och kläder. Det går att skapa nytt, eller göra om och återanvända något man redan har.

Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.

Kursmaterial
Materialavgift för färgning tillkommer. Färgerna kostar per kilo tyg och i detta pris ingår även kostnaderna för övriga kemikalier som används i färgningsprocessen.

Du tar själv med dig tyget du vill färga. Det skall vara gjort av naturmaterial (bomull, linne ) och det skall vara tvättat så att limämnen är urtvättade från tyget. Tunna material i ljusa färger lämpar sig bäst för färgning och det är bra om tygstyckena inte är allt för stora.

Ta med dig tjockare gummihandskar och en rostfri större bunke ( t.e.x. diskhanskar), sax samt penna och papper för att göra anteckningar. Ha på dig oömma kläder och ha gärna med ett förkläde.

Bra att veta
Vill du delbetala kursen? Kontakta oss för mer information ring 031-7551412.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om denna kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Shibori - Japansk färgningsteknik.

Medborgarskolan Väst

Medborgarskolan i Göteborg kurser

Välkommen till Medborgarskolan Väst! Här hittar du alla Medborgarskolans kurser i Västra Götaland och Halland.  Vi erbjuder kurser, föreläsningar och evenemang inom många olika ämnesområden och med olika omfattning och upplägg. Anmäl dig redan idag! Om Medborgarskolan Medborgarskolan är ett...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Väst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Väst

Medborgarskolan Väst

Molinsgatan 7
41133 GÖTEBORG

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Shibori - Japansk färgningsteknik!

Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 6 recensioner.
Läs recensioner