Jägarexamen

Medborgarskolan Väst, i Mariestad
Längd
33 timmar
Pris
2 450 SEK
Nästa kurstillfälle
25 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
33 timmar
Pris
2 450 SEK
Nästa kurstillfälle
25 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Under denna kurs får du den teoretiska kompetensen du behöver för att ta jägarexamen. Kunskaper om viltet, jakten och vapnet ger dig de bästa förutsättningarna för att bli en ansvarsfull jägare. Kursen kan med fördel läsas av alla som är intresserade av natur och vilda djur, även om man inte planerar att bli jägare.

Kursinnehåll
Syftet med jägarexamen är att varje jägare ska få grundläggande teoretiska kunskaper om och intresse för viltvård och jaktteknik. Det krävs kunskaper om ekologi, biologi, viltvård, säkerhetsfrågor, skjutvapen och ammunition, jaktlagstiftning och annan lagstiftning av betydelse. Tanken är att jakten ska bli säker, ekologiskt anpassad och att viltet ska visas hänsyn. Jägarexamen ska främja en god jaktkultur.

Skjutning ingår ej, men ledaren kommer informera er om vart ni kan vända er för träning och uppskjutning. Ledaren kommer utse en deltagare som bokar övningsskjutning och uppskjutning för gruppen.

Ledaren kommer även informera om hur man skaffar vapenlicenser och inköp av vapen.

Kursen omfattar 11 träffar varav ett studiebesök hos vapenhandlare och ett tillfälle med säker vapenhantering. Kursen avslutas med teoriprov. Ledaren kommer grundligt gå igenom kursboken och du behöver även själv studera mellan kurstillfällena inför teoriprovet.

Teoriprov
Efter avslutad teorikurs erbjuds deltagarna att skriva teoriprov och görs digitalt på surfplatta eller mobil. Ett godkänt teoriprov är giltigt utan tidsbegränsning.

Vi anordnar ett huvudprov samt ett omprov för den som eventuellt inte klarat huvudprovet. Varje teoriprov kostar 500 kr (med reservation för eventuell prishöjnings). Tag med surfplatta eller mobil samt ett foto till provtillfället för ditt jägarbevis.

Förkunskaper
Denna Jägarexamenskurs vänder sig till dig som vill ta Jägarexamen. Du behöver inga förkunskaper krävs inom jakt- och viltvård.

Goda kunskaper i svenska
Om du har begränsade kunskaper i svenska språket och en tolk behövs, så betalar deltagaren det själv. I de fall jägarförbundet inte hittar en lämplig tolk, så kontaktar deltagaren själv ett tolkföretag.

Om du har läs- och skrivsvårigheter, finns möjlighet till viss anpassning.

Meddela cirkelledaren om behov finns i god tid före provtillfället.


Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans grundläggande cirkelledarutbildning och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.

Kursmaterial
Din väg till jägarexamen är Jägarnas Riksförbunds bok för att klara den teoretiska delen av jägarexamen.
Din väg till Jägarexamen finns att köpa hos välsorterade återförsäljare, både i butik och online. Viktigt är att det är senaste upplagan.

Vänta med att köpa boken tills du får kallelsen till kursen (inte bokningsbekräftelsen) då vet du att den startar.
I samband med kallelsen får du även en rabattkod för boken som gäller på:
https://shop.jagarnasriksforbund.se

Bra att veta
Du får en kallelse till kursen ca en-två veckor innan kursstart. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar. Vi förbehåller oss rätten att vid behov byta kursledare eller kurslokal.

Som deltagare i Medborgarskolans kurser har du möjlighet att utnyttja vissa förmåner, läs mer på www.medborgarskolan.se/formaner

Vill du delbetala? Läs mer om hur du gör under rubriken ”Kursavgift och betalning” på www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/allmanna-villkor

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

25 oktober, 2023

  • Kurs
  • Mariestad

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Jägarexamen och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Medborgarskolan Väst
Molinsgatan 7
41133 GÖTEBORG

Välkommen till Medborgarskolan Väst! Här hittar du alla Medborgarskolans kurser i Västra Götaland och Halland.  Vi erbjuder kurser, föreläsningar och evenemang inom många olika ämnesområden och med olika omfattning och upplägg. Anmäl dig redan idag! Om Medborgarskolan Medborgarskolan är ett...

Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Väst

Highlights