Visa kurser.se som: Mobil

Källkritik - Vem kan jag lita på?

Medborgarskolan Syd
Kursinformation
Malmö
10 timmar
2021-09-07 17:30
1 095 SEK

Kursbeskrivning

Du kan hitta information om nästan allt på nätet. Internet ger alla möjligheten att publicera och sprida information. Men du möter också – kanske i en och samma söklista på Google – väldigt många olika slags källor som alla vill övertyga dig om vad som är sant. Vem kan du lita?

Denna kursen ges på distans om Covid-19 situationen inte förbättras.

I tider av desinformation och nättroll erbjuder vi nu en kurs som ger grundläggande insikt i hur man kritiskt kan granska en text. Kursen fokuserar på skriven text och visar på några tumregler att hålla sig till för att du ska minska risken att bli förd bakom ljuset.

  1. Vi går igenom några exempel på vilka krafter som kan ligga bakom att vissa budskap sprids vid ett givet tillfällen.
  2. Källkritikens grundläggande kriterier. Vem, vad, hur, när och varför? Kurstillfället utvecklar varför vissa frågor är grundläggande att ta ställning till för att lättare bedöma trovärdigheten hos en avsändare.
  3. Vi fortsätter med ytterligare några exempel på grundläggande kriterier för källkritik. Finns det värderingar i informationen? Vems intresse företräds? Vad vill avsändaren egentligen? Är källan fristående eller hör den ihop med eller bygger den på andra källor? Vilka källor?
  4. Vi tar reda på om källan är relevant för vårt syfte. Vilken typ av uppgift ska vi lösa och vad är det egentligen vi letar efter? Vilka källor är relevanta för just min frågeställning? Fakta? Analys? Åsikter?
  5. Med verktygen presenterade ovan ”plockar vi sönder” en text och diskuterar vad som går att läsa mellan raderna.

Material
Vill du skriva med penna och papper eller på datorn, eller kanske en kombination? Det fungerar oavsett vad du väljer. Vill du använda dator, medtag din egen laptop.

För vem?
Inga förkunskaper krävs.

Så här går det till
Kursen går en gång i veckan i tio veckor, samma dag och tid. Eventuella lov eller uppehåll bestäms tillsammans i gruppen och med ledaren vid kursens första tillfälle. Kursen omfattar 2x45 minuter per kurstillfälle. Vi breddar dina kunskaper inom bl.a. vardagsspråket, uttal och ordförråd genom olika övningar som till exempel dialoger och rollspel. Tillsammans med ledaren anpassas undervisningen till dig och gruppens kunskapsnivå. 

Anmälan
OBS! Ta del av köpvillkoren innan du anmäler dig. När kursen fått tillräckligt med anmälningar får du en kallelse med faktura via posten eller e-post. Där anges definitiv startdag, plats, tidpunkt och ibland även information om portkod med mera.

  • Anmälan är bindande
  • Kursens startdatum är preliminärt.
  • Invänta alltid kallelse innan du går till kurslokalen.

Ledare
Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel. Ledaren genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Genom ett utbildningsprogram ges våra ledare möjlighet till såväl personlig som pedagogisk utveckling, en viktig del av Medborgarskolans kvalitetsarbete.

Rabatt
Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker. Läs mer om hur du gör: https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/formaner/

Detta är folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans. Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Källkritik - Vem kan jag lita på?.

Medborgarskolan Syd

Medborgarskolan Syd

Medborgarskolan i Skåne

Medborgarskolan finns alltid nära dig och är ett av landets största studieförbund. Här hittar du alla kurser som hålls Malmö, Lund, Kristianstad, Helsingborg och hela vägen ner till Ystad. Medborgarskolan ska vara den självklara mötesplatsen för alla som söker kunskap, utveckling...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Syd
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Källkritik - Vem kan jag lita på?!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 9 recensioner.
Läs recensioner