Visa kurser.se som: Mobil

Japansk kalligrafi och sumi-e

Medborgarskolan Syd
Kursinformation
Helsingborg
7 timmar
2021-10-09 10:00
900 SEK

Kursbeskrivning

Lär dig grunderna i kalligrafi och sumi-e, traditionell japansk tuschmålning. Börja måla blommor, djur, och landskap i tusch med denna teknik från Japan. Kursen ges på danska/engelska.

Om kursen

Sumi-e är japansk traditionellt tuschmåleri. Sumi-e hade sin storhetstid på 1300-talet då tekniken användes särskilt av zenbuddistiska munkar. På kursen börjar vi med att måla kalligrafi och japanska tuschmålningar på papper med penslar och svart tusch. Vi arbetar med bläck- och gouacheteckning. Om du vill kan du välja att fokusera på antingen kalligrafi eller sumi-e.

 • Kalligrafi och sumi-e: grundläggande penseltekniker
 • Måla olika motiv: särskilt bambu och barrträd för att öva penseldrag
 • Användning av penslar och tusch på papper

Så här går det till

Kursen går under ett kurstillfälle. 

För vem?

Inga förkunskaper krävs. Kursen är för dig som är nybörjare eller endast sytt lite tidigare. Kursen hålls på engelska.

Ledare

Sumiko har undervisat i sumi-e sedan 1987 bl.a. på kvällskurser i Köpenhamn och Gentofte, på gymnasieskola i Rungsted och på VIA University College. Uppvuxen i Japan och målar kalligrafi, sumi-e och olja. Hon har studerat sumi-e med den välkända mästaren Shutei Ota. Sumiko har ställt ut i Japan, England och i Skandinavien. Hon har läst engelska och pedagogik, och är utbildad gymnasielärare, vid Nagasaki Wesleyan University i Japan och har en Ph. D från Nanjing University of Chinese Medicine. http://www.sumi-e.dk

Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel. Ledaren genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Genom ett utbildningsprogram ges våra ledare möjlighet till såväl personlig såväl som pedagogisk utveckling, en viktig del av Medborgarskolans kvalitetsarbete.

Material

Kostnad för material ingår inte i kursavgiften. Du behöver ha med dig:

 

 • Pensel: Kinesisk/japansk pensel ca.4–5 cm, djurhår (t.ex. får, get)
 • Papper: skrivar-/kopieringspapper, akvarellpapper
 • Japansk/kinesisk svart tusch (bläck)
 • Vit gouache i tub
 • Underlag: underlag i filt är bäst att måla på
 • En rulle hushållspapper
 • 2 grunda skålar (typ soja-skål till Sushi) ca.10 cm diameter, eller palett
 • 1 djup skål (det kan vara en tom glasburk/syltburk)

Bra att veta

Kursavgiften går att dela upp på två eller tre månader utan extra kostnad. Antalet kursdeltagare är begränsat för att passa kursens format. Det gör vi för maximal inlärning, kvalité och trivsel.

Anmälan

Anmälan sker via formuläret på kursens hemsida eller genom Kundcenter, tel. 075-241 68 50. OBS! Ta del av köpvillkoren innan du anmäler dig - anmälan är bindande. Bokningsbekräftelsen, som du får direkt efter anmälan, är en bekräftelse på att din anmälan har registrerats. Det startdatum som anges där är preliminärt. När kursen blivit startklar får du en kallelse med faktura i brev med posten. Där anges definitiv strtdag, plats, tidpunkt och ibland även information om portkod med mera. Invänta alltid kallelse innan du går till kurslokalen.

Fortsättningsmöjligheter

Många av våra kurser finns på nivåer för nybörjare till avancerad i olika former av fördjupning och specialicering. För möjlighet att bygga vidare på just din kurs - hör efter med ledaren. Det kan vara möjligt att förlänga en påbörjad kurs. Vi erbjuder en bred variation av studiecirklar, intensivkurser, workshops och föreläsningar. Allt fler upptäcker våra distanskurser och ett ännu bredare utbud av ämnen och studieformer. Ambitionen är att ge dig utvecklingsmöjligheter var du än befinner dig på din resa från intresse till färdighet och kunskap.

Rabatt

Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker. Läs mer om hur du gör:
http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Detta är folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskpsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans.

Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

 

 

 

 

 

 

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Japansk kalligrafi och sumi-e.

Medborgarskolan Syd

Medborgarskolan Syd

Medborgarskolan i Skåne

Medborgarskolan finns alltid nära dig och är ett av landets största studieförbund. Här hittar du alla kurser som hålls Malmö, Lund, Kristianstad, Helsingborg och hela vägen ner till Ystad. Medborgarskolan ska vara den självklara mötesplatsen för alla som söker kunskap, utveckling...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Syd
Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Japansk kalligrafi och sumi-e!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 9 recensioner.
Läs recensioner