Info om Släktforskning i Finland
Hitta dina finska rötter!
Är du nyfiken på dina släktband till Finland? För många svenskar sträcker sig släktrötterna över nationsgränser, och att forska om släktingar i Finland kan vara både spännande och utmanande. På denna kurs får du verktygen och kunskapen att navigera i de finska arkiven och upptäcka berättelser om dina finska anor. Upptäck historiska livsöden, förstå migrationens påverkan och lär dig tolka unika källor som avslöjar mer om din släkt än du kanske trodde var möjligt!
Kursinnehåll
Kursen tar dig med på en resa genom Finlands historia och dess arkivskatter. Du får lära dig om förutsättningarna för släktforskning i Finland, hur landets historia påverkat dess arkiv, och hur du söker effektivt. Vi börjar med att repetera grunderna i svensk släktforskning för att bygga en stabil bas innan vi dyker ner i de finska källorna.
Vad du får lära dig:
- Grundläggande historia om Finland: Förstå hur landets förändrade nationsgränser och migration påverkat arkiven.
- Finska kyrkoarkiv online: Hur du hittar och tolkar information från de finska kyrkoböckerna.
- Repetition av svenska arkiv: Sökmetoder i svenska källor för att hitta kopplingar till Finland.
- Historiska och kulturella sammanhang: Förstå dina förfäders levnadsförhållanden och drivkrafter genom historien.
- Skillnader mellan finsk och svensk släktforskning: Upptäck de små men viktiga skillnaderna i källorna och metoderna.
Lär dig att kombinera din forskning i Sverige och Finland, och öppna dörren till nya delar av din släkts historia. Kursen passar dig som redan har lite erfarenhet av släktforskning och vill bredda din kunskap med fokus på Finland. Kom och utforska en spännande del av din släkts förflutna!
Aktuella datum
Vi träffas i Medborgarskolans lokaler på Hagagatan 23A under fyra måndagar klockan 15:00-17:30 med start den 3 februari. Därefter träffas vi följande måndagar:
- 10 februari
- 17 februari
- 24 februari
Förkunskaper
Du behöver inte kunna finska för att släktforska i Finland! Mycket arkivmaterial finns på svenska och arkiven är upplagda på liknande sätt som i Sverige. För den här kursen är det dock viktigt att du har följande grundläggande kunskaper i släktforskning:
- Du ska ha gått en grundkurs i släktforskning eller ha motsvarande kunskaper
- Du ska ha dokumenterat din släktforskning i ett släktforskningsprogram på din dator
- Du behöver vara van vid att söka information digitalt
Kursmaterial
Du behöver ha ett fungerande släktforskningsprogram där du dokumenterat din släktforskning så långt du kommit. Vi använder oss av släktforskningsprogrammen Riksarkivet (gratis) och Arkiv digital. Vi rekommenderar alla som släktforskar att skaffa Arkiv digital. Det är viktigt att ha båda även om vi forskar i Riksarkivet.
Du arbetar inte på dator under själva kurstillfällena, men när du kommit en bit på väg är du välkommen att i samråd med din kursledare ta med en egen laptop.
Kursledare
Marianne Jonasson är en erfaren och engagerad kursledare inom släktforskning med djup kunskap och mångårig erfarenhet. Hon har vidareutbildat sig inom ämnet på universitetsnivå och specialiserat sig på forskning med fokus på Finland. Med sin expertis vägleder hon deltagare genom släktforskningens spännande värld, från grundläggande metoder till avancerade tekniker.
Bra att veta
- Vi reserverar oss för mindre ändringar i kursschema och kursinnehåll.
- Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
- Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
Utvecklingsmöjligheter
Vi erbjuder ett stort utbud av släktforskarkurser - håll utkik på vår hemsida!
Delbetalning och rabatter
- Visste du att du kan delbetala din kurs? Som privatperson får du delbetala tre gånger utan extra kostnad, vänligen ange önskemålet i meddelande-fältet vid bokning. Läs mer om delbetalning i våra allmänna villkor.
- Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt när du handlar på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om våra rabatter och förmåner.
Medborgarskolan och folkbildning
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som hjälper dig att växa som individ. Vi har ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen. Medborgarskolans främsta verksamhet är folkbildningsverksamheten.
Folkbildning är ett sätt att lära sig nya saker utanför vanliga skolor. Det sker på platser som bibliotek, folkhögskolor, studieförbund och genom föreläsningar. Målet är att ge alla i samhället en chans att lära sig nya kunskaper och utveckla nya tankesätt på ett demokratiskt och rättvist sätt.
Folkbildningens pedagogik handlar om att anpassa kurser och studiecirklar efter deltagarnas intressen och förutsättningar. Den är alltid frivillig och inte styrd av staten, men den har ändå varit viktig för Sveriges utbildnings- och kulturpolitik. Den handlar om att bredda kunskaper inom områden som inte bara rör yrken eller akademiska ämnen, utan också hjälper människor att förstå och orientera sig i samhället. Innehållet i folkbildning förändras över tid, beroende på vad människor behöver och vad som händer i samhället.
I dagens informationssamhälle hjälper folkbildningen oss att förstå och hantera all information som finns, se saker i ett större sammanhang och öka livskvaliteten. Det kan också bidra till större tolerans och förståelse för det som är främmande. En helhetssyn på livet och världen är en viktig del av folkbildningens idé.