Inga recensioner än

Släktforskning i Finland

Längd
12 timmar
Pris
1 850 SEK
Nästa kurstillfälle
9 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
12 timmar
Pris
1 850 SEK
Nästa kurstillfälle
9 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Släktforskning i Finland

Distanskurs för dig som vill hitta uppgifter om släktingar i Finland

Som svensk har du med största sannolikhet dina rötter förgrenade över många nationsgränser. Att söka information om släktingar i andra länder kan skilja sig från hur det funkar här. På denna kurs lär du dig att hitta släkt i Finland.

Innehåll

I Finland har både frivillig och ofrivillig omflyttning av människor skett genom seklerna. Nationsgränsen har flyttats, släkter splittrats, och i de flesta släkter är några livsöden kända medan andra har försvunnit i glömska. Finland har varit en del av det svenska riket, men har också varit ett autonomt storfurstendöme inom det ryska riket och blev först 1917 en självständig nation.

Kursen omfattar viss historia om Finland, för att sedan handla om de finska kyrkoarkiven som finns att tillgå på internet. För att förstå drivkrafterna och levnadsförhållandena för de människor som gått före oss är kursens ambition att presentera släktforskningen i en historisk och kulturell kontext.

Förkunskaper

För den här kursen är det viktigt att du har följande grundläggande kunskaper i släktforskning:

  • Du ska ha gått en grundkurs i släktforskning eller ha motsvarande kunskaper
  • Du ska ha dokumenterat din släktforskning i ett släktforskningsprogram på din dator
  • Du behöver vara van vid att söka information digitalt

Upplägg

Vi träffas digitalt fyra måndagar kl. 18:00-20:30. Aktuella datum: 9/10, 16/10, 23/10 och 30/10

Kursen hålls helt på distans via vår lärplattform Learnify.

All släktforskning som berör personer med anknytning till Sverige börjar i svenska arkiv. Detta gäller även personer som ut- eller invandrat. Vi gör därför en repetition av hur och var man letar i Sverige, innan vi går vidare med hur du kan söka i arkiv i Finland. Du utgår alltid från dig själv och letar bakåt. Du kommer att känna igen mycket från den forskning du redan har gjort i svenska arkiv, men det finns flera skillnader, och det tar lika lång tid att släktforska i Finland som i Sverige.

Du arbetar inte på dator under själva kurstillfällena, men när du kommit en bit på väg är du välkommen att i samråd med din kursledare ta med en egen laptop.

Kursledare

Marianne Jonasson är en erfaren kursledare i släktforskning. Hon har också vidareutbildat sig inom släktforskning på universitetsnivå samt fördjupat sina kunskaper inom Finlandsforskningen.

Kursmaterial

Du behöver ha ett fungerande släktforskningsprogram där du dokumenterat din släktforskning så långt du kommit.

Bra att veta

Du behöver inte kunna finska för att släktforska i Finland! Mycket arkivmaterial finns på svenska och arkiven är upplagda på liknande sätt som i Sverige.

Förmåner

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du rabatt på Bokus och Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Släktforskning i Finland och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.