Visa kurser.se som: Mobil

Släktforskning i Finland

Medborgarskolan Stockholm
Kursinformation
Stockholm
9 timmar
2020-02-10 18:00
1 395 SEK

Info om Släktforskning i Finland

Att söka information om släktingar ser olika ut i olika länder, här får du veta hur du kan hitta uppgifter om dina förfäder i Finland.

Som svensk har du med största sannolikhet dina rötter förgrenade över många nationsgränser.

Innehåll och mål
I Finland har både frivillig och ofrivillig omflyttning skett bland människor genom seklerna. Nationsgränsen har flyttats, släkter splittrats, och i de flesta släkter är några livsöden kända, andra har försvunnit i glömska. Finland har varit en del av det svenska riket, men har också varit ett autonomt storfurstendöme inom det ryska riket och blev först 1917 en självständig nation. Kursen omfattar lite historia om Finland, för att sedan gå in i de finska kyrkoarkiven som finns att tillgå på internet. För att förstå drivkrafterna och levnadsförhållandena för de människor som gått före oss är kursens ambition att presentera släktforskningen i en historisk och kulturell kontext.

Upplägg
Vi börjar med en översikt över Finlands historia, för att förstå historiska och kulturella sammanhang. All släktforskning som berör personer med anknytning till Sverige börjar i svenska arkiv. Detta gäller även personer som ut- eller invandrat. Vi gör därför en repetition av hur och var man letar i Sverige, innan vi går vidare med hur du kan söka i arkiv i Finland. Du utgår alltid från dig själv och letar bakåt. Börjar du i stället "från andra hållet" är det lätt att hamna fel och upptäcka att du forskat på fel person, en namne eller någon som bott på samma plats som din släkting. Du kommer att känna igen mycket från den forskning du redan har gjort i svenska arkiv, men det finns flera skillnader, och det tar lika lång tid att släktforska i Finland som i Sverige. Du arbetar inte på dator under själva kurstillfällena, men när du kommit en bit på väg är du välkommen att i samråd med din kursledare ta med en egen laptop.

Förkunskaper
Du måste ha kunskaper motsvarande en grundkurs i släktforskning, och det är viktigt att du dokumenterat din släktforskning i ett släktforskningsprogram på din dator. Du behöver vara van vid att söka information via datorn.

Kursledare
Marianne Jonasson är erfaren kursledare i släktforskning och har vidareutbildat sig inom ämnet på universitetsnivå.

Kursmaterial
Du behöver ha ett fungerande släktforskningsprogram där du dokumenterat din släktforskning så långt du kommit.

Bra att veta
Du behöver inte kunna finska för att släktforska i Finland! Mycket arkivmaterial finns på svenska och arkiven är upplagda på liknande sätt som i Sverige.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Medborgarskolan Stockholm

MBS kampanjbild 2018

Om Medborgarskolan Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först.Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet. Vi gör vårt yttersta varje dag för att...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Stockholm

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Släktforskning i Finland.

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Stockholm

Medborgarskolan Stockholm

Hagagatan 23 A
11347 STOCKHOLM

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Släktforskning i Finland!

Arrangörsrecensioner
(4,1)
Baseras på 11 recensioner.
Läs recensioner