Visa kurser.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din kurs? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka kurs. Läs mer här.

Shibori - japansk batik - workshop

Medborgarskolan Stockholm
Kursinformation
Stockholm
14 timmar
2020-09-05 10:00
2 400 SEK

Info om Shibori - japansk batik - workshop

Shibori är en variant på japansk batik där man skapar kontrollerade mönster med att pressa samman tyger. Shibori betyder vrida, pressa, och klämma.

Innehåll
Vi går igenom vad shibori är och historien bakom tekniken. Ledaren kommer att visa hur ett antal tekniker ser ut och mönster skapas med hjälp av träklossar, snören och vikningar som pressar ihop tyget. Du får lära dig ett antal tekniker och hur man färgar tygerna.
Materialet ligger klart som gör att vi lätt kan komma igång med utövandet av grundteknikerna i shibori. När workshopen är slut har egna prover på grundteknikerna och ett eget arbete.

Upplägg
Du kommer att utöva shibori på egen hand under handledning av kursledaren - med valda vikningar, att väga de medhavda tygerna, räkna ut färgrecept och göra dina egna färgbad.

Du kommer tillsammans med kursledaren, steg för steg- vika ihop, vrida, pressa och klämma samman fyra olika grundtekniker. Efter varje teknik färgar vi våra alster och du lär dig hur man blandar till färgbaden och hur färgningsprocessen går till väga. Efter först dagens slut har vi fyra stycken shibori-prover.

På söndagen bestämmer du själv vilken eller vilka kombinationer av tekniker du vill använda dig av för ditt fortsatta skapande. Det finns även utrymme för mer fritt skapande.

När workshopen är slut har du dina egna prover på grundteknikerna och ett eget arbete.

I mån av tid kan fler tekniker tillkomma efter att det egna arbetet är avslutat.

Workshopen är förlagd under en helg, 5-6/9.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Annika Patomella är textilkonstnär och är utbildad på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och har kunskaper inom broderi, textilformgivning, fiberart och vävning. Hon arbetar som vävlärare och lärarvikarie i textilslöjd och bild och har bl.a. arbetat som textilformgivare för tryckta och vävda textiler och som textilteknisk handledare för konstnärer.

Kursmaterial
I kursavgiften ingår bomullstyger för att göra prover i olika shiboritekniker, flytande blå batikfärg, fixeringspulver och salt för färgning av provtyger samt för ett mindre eget arbete.

Ett kompendium som beskriver, moment för moment om hur man utövar respektive shiboriteknik, inklusive färgrecept. (Det är också möjligt vid behov att köpa batikfärg till eget arbete under sista dagen.)

Ta med till kursen:
Ta med oömma kläder, förkläde och gummihandskar.
Mindre bomulls- tyger, -kuddfodral, -handdukar och -dukar för eget arbete.

Bra att veta
Får du inte nog av japonism? Vi har Sashiko, Shibori och Boro - lappa och laga.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln. Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6% rabatt på www.bokus.com och 10% på Akademibokhandeln.

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Medborgarskolan Stockholm

MBS kampanjbild 2018

Om Medborgarskolan Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först.Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet. Vi gör vårt yttersta varje dag för att...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Stockholm

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Shibori - japansk batik - workshop.

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Stockholm

Medborgarskolan Stockholm

Hagagatan 23 A
11347 STOCKHOLM

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Shibori - japansk batik - workshop!

Arrangörsrecensioner
(4,1)
Baseras på 11 recensioner.
Läs recensioner