Info om Kostnadsfri föreläsning - Huset Hannover i Storbritannien
Kung Charles III:s första fru, Diana, prinsessa av Wales, kallade ibland sin svärfamilj retsamt för ”The Germans”. Varför gjorde hon det? Svaret finns i det här föredraget.
Innehåll
När den sista protestantiska medlemmen av den gamla brittiska kungaätten Stuart, drottning Anne, gick ur tiden 1714 fann sig plötsligt kurfursten Georg Ludwig av Hannover vara kung av Storbritannien. Den tyska dynastin kom att regera det förenade kungariket fram till 1901, då drottning Victoria dog. Det tyska furstehuset levererade fem kungar och en regerande drottning åt det brittiska kungahuset, och det var under huset Hannover som den brittiska parlamentarismen utformas, som Britannia styr över världshaven och som det brittiska imperiet breder ur sig över snart sagt hela klotet. Upplysningens idéer sprider sig och den industriella revolutionen rycker fram över världen, med startpunkt i Storbritanniens ångmaskiner. Trots att den tid dynastin Hannover styrde Storbritannien kom att få så stor betydelse för världens utveckling, är märkligt nog de brittiska kungarna från epoken relativt anonyma.
I ett föredrag berättar Mats Sandberg om de kungar och drottningar som satt på den brittiska tronen från 1714 till 1901. Det är historien om älskarinnor och finanskriser, om uppror och invasionsförsök, om dramatiska konflikter mellan fader och son, om en galen kung, om förlusten av de amerikanska kolonierna, om den brittiska kungafamiljens värsta äktenskapsskandal alla kategorier, om lyxliv och slösaktighet utan gräns, om kapplöpningen om kronan och om nationalsorgen efter den vackra prinsessans för tidiga död. Och om hur Victoria och Albert sätter tonen för en ny typ av kungafamilj, efter huset Hannover.
Föreläsare
Mats Sandberg har arbetat som lärare och driver nu tillsammans med en kompanjon reseföretaget Sandbergs Resor Historia & Kultur. Han är när det gäller kunglig historia framför allt intresserad av Sverige, Storbritannien, Ryssland och Indokina.
Plats: Teorisal (se info på skärmen i entrén), Medborgarskolans hus, Hagagatan 23 A, station Odenplan
När: 5 november kl. 18:30 - 19:30
Pris: Gratis men föranmälan krävs
Med stöd från Stockholms stad