Kombinerat förarintyg / kustskepparintyg

Längd
33 timmar
Pris
51 250 SEK
Nästa kurstillfälle
25 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
33 timmar
Pris
51 250 SEK
Nästa kurstillfälle
25 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Kombinerat förarintyg / kustskepparintyg

En kombinationskurs med både förarintyg och kustskepparintyg i ett svep.

Har du köpt båt eller tänkt att hyra en och ser fram mot att tillbringa din semester på sjön, men tycker att du inte har tillräckligt med kunskap? För att få de kunskaper du behöver för turer i innerskärgården ska du ta förarintyget. Ett förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper att framföra en fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten. Med kustskepparintyget kan du navigera utomskärs och till havs. Kustskepparintyget är även ett krav för att få framföra en båt som är 12 x 4 meter eller större.

Med kunskapen du får när du tagit ditt förarintyg / kustskepparintyg blir din båtfärd både roligare och säkrare.

Innehåll

 • Grunderna i navigation
 • Sjövägsregler
 • Säkerhet till sjöss
 • Sjöväder och sjömanskap för en säker färd inomskärs
 • Navigering utomskärs och till havs
 • Mörkernavigering
 • Säkerhet ombord
 • Principerna för GPS, radar och SRC

Upplägg

Elva sammankomster plus föreläsningen Väder till sjöss med meteorolog Anna Geidne ingår.

 1. Ons 25 sep
 2. Ons 2 okt
 3. Ons 9 okt
 4. Ons 16 okt
 5. Lör 19 okt, fm
 6. Lör 19 okt, em
 7. Ons 23 okt
 8. Ons Ons 30 okt (ev. uppehåll då det är höstlov. Gruppen bestämmer internt)
 9. Ons 6 nov
 10. Ons 13 nov
 11. Ons 20 nov

Obs! Förarintyg samt intyg om genomfört praktikpass för förarintyg är ett krav för att få kustskepparintyg. Under kursens gång anordnas prov för förarintyg, och efter avslutad kurs anordnas prov för kustskepparintyg. Kostnad tillkommer för prov.

Praktikpass, dagernavigering och mörkernavigering anordnas under kursens gång (beroende på säsong). Kostnad för praktikpass och dager-/mörkernavigering tillkommer.

Förkunskaper

Inga formella förkunskaper krävs. Det är dock bra om du varit en del på sjön eller har ett gammalt förarintyg som behöver friskas upp.

Kursledare

Bengt Utterström har Fartygsbefälsexamen klass VIII och har arbetat som navigationslärare på Medborgarskolan i många år. Bengt är förhörsförrättare för radarintyget och VHF/SRC och författare till navigationsboken Fritidsskepparen och Fritidsskepparens böcker Radarbok med AIS, VHF/SRC-bok och boken om Förarbevis för vattenskoter.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Materialet finns på plats vid första tillfället och faktureras i efterhand, ca 675 kr. Du behöver boken Fritidsskepparen (av Bengt Utterström och Sten Ramberg, ej äldre än tryckår 2020), passare, transportör och övningssjökort, 2 st.
Provkostnad förarintyg ca 650 kr, kustskepparintyg ca 650 kr.

För att få examineras för förarintyget ska du fylla 12 år innevarande år. För att examineras för kustskepparen ska du vara minst 15 år.

Utvecklingsmöjligheter

När du har kustskepparintyg, radarintyg, VHF/SRC, sjukvård och olycksfall ombord, brand- och författningskunskap kan du skriva prov för Fartygsbefälsexamen klass VIII, som passar för dig som vill köra båtcharter eller taxibåt. Om du planerar en tur till Medelhavet eller andra varma eller kalla breddgrader bortom Sveriges kust är det utsjöskepparintyget som du behöver.

Bra att veta

Förarintyget och kustskepparintyget ger ofta rabatt på båtförsäkringen hos ditt försäkringsbolag, samt krävs ofta om du skall hyra båt i Sverige eller utomlands. Många båtklubbar kräver nu förarintyg.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på Bokus och 10 % rabatt på Akademibokhandeln. Läs mer om hur du gör här.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Kombinerat förarintyg / kustskepparintyg och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.