Existentialism och klimatångest - föreläsning & samtal

Längd
2 timmar
Pris
0 SEK
Nästa kurstillfälle
18 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
2 timmar
Pris
0 SEK
Nästa kurstillfälle
18 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Existentialism och klimatångest - föreläsning & samtal

Kan klimatångest leda till djupare insikt och mening? Upptäck hur i en engagerande föreläsning och diskussion, där vi utforskar filosofiska idéer för att förstå klimatångest.

Upplägg

Med de alltmer frekventa extrema väderhändelserna—som skogsbränder, översvämningar och torka—samt förstörelsen av livsmiljöer, känner många av oss en ökande klimatångest. Men hur kan denna oro förvandla sig till en djupare förståelse av sanning och existentiell äkthet?

I denna engagerande föreläsning kommer vi att utforska hur ångest kan fungera som en katalysator för insikt och förändring, genom att möta existentialistiska filosofer som Simone de Beauvoir, Martin Heidegger och Friedrich Nietzsche. Vi kommer att diskutera hur konfrontationen med vår dödlighet kan hjälpa oss att skala bort de falska aspekterna av det sociala livet och utveckla det mod som krävs för att skapa mening genom vackra och meningsfulla handlingar.

Vi kommer också att undersöka hur en djupare förståelse av ångest och ändlighet kan ge oss nya perspektiv och verktyg för att möta klimatkrisen. Efter föreläsningen följer en 45 minuter lång interaktiv diskussion om klimatångest, där deltagarna i en trygg och öppen miljö kan uttrycka och ventilera sina tankar och orosmoment med andra människor som har liknande tankar.

Korta utdrag av de filosofer vi diskuterar kommer att finnas tillgängliga för den som vill förbereda sig lite extra. Kom och upptäck hur vi genom att förstå vår ångest kan hitta styrkan att förändra världen!

Praktisk Information

Var: Medborgarskolan, Hagagatan 23 A. Sal får du mer info om senare.

Datum: Onsdag 18 september kl. 18.00-19.30

Kostnad: Gratis 

Föreläsningen genomförs på svenska, men med vissa inslag av engelska.

Förkunskaper

Inga förkunskaper förutom nyfikenhet!

Kursledare

Samantha Bankston, PhD, är en amerikansk filosof och gästforskare vid Södertörns högskola i Stockholm. Hon har undervisat i USA och Frankrike i över ett decennium och har publicerat böcker och artiklar om kontinentalfilosofi, särskilt om Gilles Deleuze. Hennes monografi, Deleuze and Becoming (2017), handlar om tid som metafysisk grund. Hon översätter Deleuzes tidigare opublicerade föreläsningar för The Deleuze Seminars. Samantha är också aktiv översättare av flera franska filosofer och skriver en bok om konst och metafysik. Hon brinner för att skapa kontakter inom idéernas sfär och välkomnar alla till filosofins värld!

Anmälan om du har samordningsnummer eller LMA-nummer

Om du har ett svenskt personnummer kan du anmäla dig via vår hemsida. För deltagare med LMA-nummer eller samordningsnummer, vänligen maila ditt LMA-nummer eller samordningsnummer, fullständiga namn, adress, telefonnummer och e-postadress till folkbildning@medborgarskolanstockholm.se 

Arangemanget görs med stöd av Stockholm stad.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Existentialism och klimatångest - föreläsning & samtal och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.