Visa kurser.se som: Mobil

Emigrantforskning i Amerika

Medborgarskolan Stockholm
Kursinformation
Stockholm
9 timmar
2020-02-10 14:45
1 395 SEK

Info om Emigrantforskning i Amerika

Från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal lämnade 1,3 miljoner svenskar Sverige, främst for de till Amerika. Steg för steg följer vi emigrationen, börjar med svenska källor, kyrkböcker och passagerarlistor, folkräkningar och gravstenar, och går sedan vidare med hur du hittar information på andra sidan Atlanten.

Innehåll och mål
Massor av uppgifter finns sparade i bland annat mantalslängder och kyrkböckernas husförhörslängder och födelse-, dop- och begravningsböcker. Det gäller att tolka materialet rätt. Idag finns det mesta på nätet, inscannat av olika aktörer.

Upplägg
På kursen får du information och redskap för att kunna gå vidare med din släktforskning och börja söka emigranter. Din kursledare går igenom hur du kan lägga upp ditt arbete, och hur du kan tolka det du hittar i olika kyrkböcker och arkiv. Om du vill kan du ta med en egen laptop, så du kan dokumentera och lättare följa med i sökningarna.

Förkunskaper
Det här är en fördjupningskurs i släktforskning, och det är viktigt att du har gått grundkurs i släktforskning eller motsvarande och dokumenterat din forskning i ett släktforskningsprogram. De måste vara van att söka information via dator.

Kursledare
Marianne Jonasson är erfaren kursledare i släktforskning, och har vidareutbildat sig inom ämnet på universitetsnivå. Hon har stor erfarenhet av emigrantforskning.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial
Idag görs den allra största delen av släktforskningen via webbaserade avgiftsbelagda program. De har för- och nackdelar beroende på vad man tittar efter, och hur långt man kommit i sitt sökande. På vår kurs får du rekommendationer om vilka program du kan använda dig av, men det är upp till dig att välja.

Utvecklingsmöjligheter
Släktforskning tar tid, själva forskningen gör du på egen hand, hemma vid din dator. När du gått en grundkurs och kommit igång med din släktforskning finns flera möjligheter att fortsätta ditt forskande, i till exempel emigrantforskning. Du kan också välja några av våra andra fördjupningskurser i släktforskning, eller någon av våra kurser med speciellt fokus.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Medborgarskolan Stockholm

MBS kampanjbild 2018

Om Medborgarskolan Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först.Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet. Vi gör vårt yttersta varje dag för att...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Stockholm

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Emigrantforskning i Amerika.

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Stockholm

Medborgarskolan Stockholm

Hagagatan 23 A
11347 STOCKHOLM

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Emigrantforskning i Amerika!

Arrangörsrecensioner
(4,1)
Baseras på 11 recensioner.
Läs recensioner