Visa kurser.se som: Mobil

Utsjöskepparintyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
28 timmar
2021-10-30 10:00
2 695 SEK

Kursbeskrivning

Det har blivit allt vanligare att ta sig ned till Medelhavet med egen båt. Utsjöskepparintyget omfattar allt du behöver känna till för att göra denna färd säker: Tidvattenberäkningar, utrustning, nautiska publikationer, radiotrafik bland annat. Här blir du väl förberedd.

Här lär du dig att arbeta med bestickföring, om tidvatten och strömmar och hur de påverkar kurs och bäring. Långfärdsbåten och vilken utrustning den bör ha är ett annat viktigt moment, elektroniska hjälpmedel, nautiska publikationer, radiokommunikation, in- och utklarering i olika länder mm som är nödvändig för att klara en längre resa.

INNEHÅLL

 • Planering av långfärd 
 • Båt och utrustning 
 • Tidvatten och tidvattenströmmar 
 • Navigering och nautiska hjälpmedel
 • Kommunikation 
 • Väderprognoser 
 • Dokument och formaliteter 
 • Säkerhet och sjömanskap 
 • Hälsa och sjukvård

Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Utsjöskepparintyget.

FÖRKUNSKAPER
För att få framföra ett svenskt fartyg större än 12x 4 meter måste man minst ha kustskepparexamen. För att kunna examineras i utsjöskepparintyget skall den sökande inneha Kustskepparintyg. För detta ska du kunna visa intygen i din intygsbok vid examinationen.
Minimiålder för att få göra examinationen är 15 år.

UPPLÄGG
Genomgångar av kursledare under lektionstid, med övningsexempel. Därefter självstudier hemma mellan varje kurstillfälle. Kursen har ett relativt högt studietempo och kräver därför att du läser hemma mellan kurstillfällena.

Vi träffas två helger; 30-31/10 och 13-14/11 kl 10-16 alla dagar och avslutar sista dagen med ett provtillfälle.  

Ett tips är att komplettera Utsjöskepparintyget med att gå kurs i kanalintyg, se kursdatum på vår webb.

EXAMINATION
Kursen avslutas med en uppskrivning av en från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) godkänd examinator. Denna sker digitalt och du behöver därför ta med en egen enhet (platta, laptop eller mobil) för detta. Kostnad för examinationen tillkommer med 500 kr och betalas direkt till examinator.

Vid godkänt prov och examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste. 

KURSMATERIAL
För att du ska få den bästa starten på kursen ber vi dig köpa nedanstående och ha med till kursstart:

 • Kurslitteratur: http://www.utsjoskepparintyg.se/Start/Start (vill du skriva ut materialet går det att göra på sidan)
 • Övningssjökort 5055 
 • Passare
 • Linjal
 • Transportör
 • Blyertspenna, suddigummi och block att skriva på.

Går att beställa via www.bryggboden.se Information om kursmaterial att inhandla och eventuella entrékoder står i kallelsen till kursen.

Ofta finns lånematerial att använda för dig som anmäler dig nära inpå kursstart.

KURSLEDARE
Johan Bergsten har varit kursledare hos oss länge och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. Han har jobbat till sjöss i 11 år och varit befälhavare på mindre passagerarfartyg sedan 1986, och har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar. Johan har jobbat på sjöfartsverket i 6 år och driver sedan flera år tillbaka ett rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

RABATTER
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer eller försäkringsnummer vid anmälan.

Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

BRA ATT VETA
Medborgarskolan har en stor sjölivsverksamhet - kurser sätts in under hela terminen och vi har flera nivåer.

Det går utmärkt att delbetala kursen - ange detta vid anmälan.

Vi följer myndigheternas rekommendationer gällande coronapandemin, t ex vad gäller gruppstorlek.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Utsjöskepparintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Utsjöskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner