Visa kurser.se som: Mobil

Styrelsearbete i föreningen

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
6 timmar
500 SEK

Kursbeskrivning

Lär mer om att bilda en förening, föreningskunskap och om att sitta i styrelse i vår grundkurs: Lämna en intresseanmälan så hör vi av oss när vi har bestämt kursdatum. Du tar då ställning till om du kan gå kursen.
Vi kan även specialanpassa kursen till din förening, hör av dig till oss: linkoping@medborgarskolan.se

Föreningslivet i Sverige har allt mer blivit en del av vår kultur och den starka föreningstraditionen har varit avgörande för vår demokratiska uppbyggnad av samhället. Idag utgör föreningslivet en bredd av olika former för samvaro mellan människor med likartade intressen.
Exempel på föreningar är ekonomiska föreningar, exempelvis bostadsrättsföreningar, föreningar med syfte att anlägga fibernät m fl, men även ideella föreningar såsom exempelvis idrottsföreningar, kulturföreningar och fackföreningar. En samfällighet är en vanlig typ av förening för att lösa frågor om olika gemensamhetsanläggningar bl a vägar, grönytor, lekplatser, badplatser, garage, parkeringsplatser och skogsområden.

Numera finns och bildas, förutom den mera ”traditionella” formen av föreningar, även olika nätverk som sträcker sig över olika gränser. Syftet med sådana nätverk eller sammankomster är oftast inte att fatta gemensamma beslut utan mera att utvecklas tillsammans för att bättre kunna påverka utifrån sin egen situation och livssyn. En annan typ av föreningar som växer sig starkare är de som har sin verksamhet koncentrerad kring en specifik fråga. Detta kan i sin tur leda till att medlemmarna i en sådan förening många gånger får stora kunskaper i just den fråga eller område som är i fokus.

INNEHÅLL
Medborgarskolans kurs innehåller bl a genomgång av
- Olika typer av föreningar
- Styrelsens och de olika styrelseledamöternas uppgifter
- Planering och genomförande av möten, dels styrelsemöte och dels föreningsmöte
- Information om och kallelse till möte
- Att fatta beslut
- Att värna om och att utveckla de ”mjuka” delarna i verksamheten
- Föreningarnas roll i dagens samhälle

UPPLÄGG
Kursens omfattning är två sammankomster om vardera 3 lektionstimmar à 45 minuter, plus en fikapaus på ca 15 minuter.

MÅLGRUPP
Den som vill bilda en förening, veta mer om styrelsearbete eller få ökad föreningskunskap.

Vi kan även specialanpassa kursen till din förening hos er. Hör av er till oss linkoping@medborgarskolan.se eller 075-2416830

KURSLITTERATU
Styrelsearbete i föreningar; ISBN 9789170278709. Material från nätet kan ev tillkomma.
Införskaffande av kurslitteratur och kostnaden för denna står du för själv.

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Kod följer i kallelsen.

KURSLEDARE
Mats Sjöberg.
Mats har lång erfarenhet av olika typer av föreningsverksamhet. Han har haft uppdrag som ordförande, vice ordförande, sekreterare och ledamot i olika föreningars styrelser i såväl ideella som ekonomiska föreningar. Ett av Mats senaste uppdrag har varit att tillsammans med en grupp intresserade starta och driva en ekonomisk förening med syfte att anlägga ett nät för fiber i Linköpings södra landsbygd. Efter föreningens bildande har Mats ingått i fiberföreningens styrelse som sekreterare. Mats tillhör också sedan flera år Medborgarskolans grupp av kursledare för Sjölivskurser. Från tidigare yrkesverksamhet har Mats stor erfarenhet av att vara kursledare.

ANMÄLAN OCH KALLELSE
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan. Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Kallelse skickas alltid, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan.

BRA ATT VETA
Vi samarbetar med flera föreningar, och kan ge stöd på olika sätt som t ex med lokal, utbildning, material osv. Hör av dig till oss så berättar vi mer: linköping@medborgarskolan.se eller 075-2416830.

Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30.

Välkommen till en av Medborgarskolans alla kurser och föreläsningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Styrelsearbete i föreningen.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Styrelsearbete i föreningen!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner