Kustskepparintyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Norrköping
30 timmar
2023-02-16 18:00
2 695 SEK

Kursbeskrivning

Kustskepparintyg är kursen för dig som vill fördjupa dina navigationskunskaper ytterligare efter förarintyget.

Vi går igenom sådant som du bör kunna innan du lämnar hamn eller skärgård för att ge dig ut på vidare vatten och kanske till och med tänker besöka andra länder med båt.

Vi lär oss navigera inom- och utomskärs under dager, mörker och dimma med såväl traditionella som elektroniska navigeringshjälpmedel. Vi lär oss även om navigering i strömmande vatten och grov sjö och hur vi kan förebygga olyckor men även att kalla på hjälp och andra åtgärder vid en nödsituation.

Vi kommer även att gå igenom lagar och regler som berör vår båt och dess utrustning samt vår vistelse till sjöss. Även sjölivets miljöaspekter behandlas under kursen.

Kustskepparintyget är ett krav i Sverige för att få framföra fritidsbåtar som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.

Upplägg

 • Vi träffas 10 torsdagskvällar i Medborgarskolans lokaler på Tegelängsgatan 11 B
 • I lokalen finns kylskåp och mikro.
 • Kaffe och te ingår i kursavgiften.
 • Vi börjar med att repetera förarintygskunskaperna. Mot slutet av kursen bestämmer vi en lämplig tid för kustskepparexamination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler.
 • Under kursen kommer du att få möjlighet att delta ett praktikpass och därmed erhålla NFB:s "Båtpraktikintyg – mörker". Detta sker utöver planerad kurstid och kostnaden är ca 500 kr vilket erläggs separat.

Förkunskapskrav

För att få göra provet till Kustskepparintyg måste du:

 • Vara minst 15 år
 • Inneha Förarintyg
 • Inneha Båtpraktikintyg dager. Skriv i din anmälan om du ännu inte gjort ett praktikpass och vill ha hjälp med anmälan till detta.

Kursmaterial

Deltagaren ska innan kursstart själv anskaffa följande:

 • Läroboken Kurs & Bäring (ISBN 978-91-981402-9-3, upplaga 17) med tillhörande Övningsbok Öst (ISBN 978-91-978679-3-1, tryckning 4)
 • Övningssjökort 616
 • Övningssjökort 61/93
 • Passare, transportör, linjal, blyertspenna och radergummi. 

Böcker och utrustning säljs av diverse bokhandlare och båttillbehörsbutiker, t.ex. Hjertmans i Norrköping på Järngatan 21 (Medborgarskolans elever får rabatt) och på webben t.ex. www.hjertmans.se, www.bryggboden.se och www.bokus.com.

Ledaren

Kursledare är Svante Håkansson. Svante är utbildad till sjökapten och har under många år arbetat till sjöss och senare på Sjöfartsverket med navigerings- och sjöfartsfrågor. Han är även fritidsseglare och har under många år undervisat i såväl grundkursen Förarintyg som med de lite mer avancerade kurserna.

Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Rabatter

 • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus.
 • Läs mer under förmåner. https://www.medborgarskolan.se/formaner/

Bra att veta

 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresserad av Kustskepparintyg och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping


Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kustskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner