Visa kurser.se som: Mobil

Kustskepparintyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Norrköping
30 timmar
2021-09-23 18:00
2 895 SEK

Kursbeskrivning

Kustskepparintyg är kursen för dig som vill fördjupa dina navigationskunskaper ytterligare efter förarintyget.

Vi går igenom vad du ska tänka på om du åker båt utomlands, hur du navigerar säkert i mörkret med hjälp av fyrar och hur du kan positionsbestämma dig på flera sätt utomskärs. Du lär dig om lanternor, fyrar, kompass, bestickföring, miljö, mörkernavigering, säkerhet ombord samt principerna för GPS, radar och SRC/VHF och elektroniska sjökort. Vi tar även upp miljöaspekter av att vistast till sjöss och går igenom strömtriangel och hur den fungerar. Du får den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs. Kustskepparintyget är ett krav i Sverige för att få framföra fritidsbåtar som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.

Efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg.

UPPLÄGG
Vi träffas 10 kurskvällar och avslutar därefter med en examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kursen kommer inledas med distansundervisning för att senare förhoppningsvis övergå till traditionell klassrumsundervisning.

I kursen erbjuds även ett praktikpass på båt med bland annat mörkerpraktik. Tillfället för praktiken planeras gemensamt och den sker utöver planerad kurstid. Kostnad för detta är ca 500 kr och erläggs separat.

LEDAREN 
Kursledare är Svante Håkansson som är utbildad till sjökapten och under många år arbetat till sjöss inom handelsflottan samt på Sjöfartsverket. Svantes stora intresse för sjölivet har gjort att han även undervisat inom detta ämne i många år, både med grundkursen Förarintyg men även med de lite mer avancerade kurserna.
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kursbok Navigation och Sjömanskap (ISBN 9789172238190 Upplaga 9, utgivningsår 2020) samt tillhörande övningsbok. Du behöver även övningssjökort 616 samt 61/93, passare och transportör. Allt detta kan du till exempel köpa hos nätbokhandeln bryggboden.se eller på Hjertmans båttillbehör i Norrköping. Materialet ska du ta med till 1:a gången. Kostnad för kursmaterial ca 400 kr, examination 625 kr, praktikpass 500 kr.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Förarintyg är ett krav för att gå kursen. Du ska även ha genomfört ett praktikpass till sjöss innan provet kan avläggas. Skriv i din anmälan om du ännu inte gjort ett praktikpass och vill ha hjälp med detta. Minimiålder 15 år.

BRA ATT VETA
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/försäkringsnummer vid anmälan.

Kallelse kommer senast en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften. Du kan även delbetala kursen, ange detta vid anmälan.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

ANPASSNINGAR EFTER CORONAPANDEMIN
I det fall som myndigheterna skulle begränsa möjligheten till att hålla vanlig klassrumsundervisning kommer kursen att hållas på distans via en mötesplattform, alternativt får du en rekommendation på annan möjlighet att följa samma kurs. Du får all info du behöver inför distansundervisning i förekommande fall.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kustskepparintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kustskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner