Visa kurser.se som: Mobil

Kustskepparintyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
32 timmar
2021-09-16 18:00
2 895 SEK

Kursbeskrivning

Kustskepparintyget, som ibland kallas för "skepparexamen", är kursen för dig som vill fördjupa dina navigations- och sjölivskunskaper. För dig med en båt större än 4 x12 meter är intyget ett lagkrav.

Kustskepparintyget är ett intyg för fritidsbåt som intygar att du har kunskap om sjövägsregler, navigation och båtlivskunskap för att framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt i skyddade och oskyddade farvatten.
Du får även kunskap om vad du behöver tänka på när och om du kör båt utomlands samt hur du kan positionsbestämma dig på flera sätt utomskärs.

I den här kursen får du den kunskap som du behöver för en längre färd utomskärs och till havs. I kursen erbjuds du möjlighet till båtpraktik för att öva vissa praktiska moment.

Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Kustskepparintyg. 

Kustskepparintyget är ett krav i Sverige om du ska framföra en fritidsbåt/ett fritidsskepp som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.

INNEHÅLL

 • Praktiskt sjömanskap
 • Kompass, lanternor och fyrar, utmärkningssystem och fyrbelysningssystem
 • Befälhavarskyldighet
 • Bestickföring
 • Färd- och ruttplanering samt metoder för navigering
 • Principer för radiokommunikation SRC/VHF, GPS och radar samt elektroniska sjökort
 • Miljöaspekter av att vistas till sjöss
 • Väder och vind
 • Strömtriangel och hur den fungerar
 • Säkerhet och sjukvård ombord

UPPLÄGG
Genomgångar av kursledare under lektionstid, med övningsexempel. Därefter självstudier hemma mellan varje kurstillfälle. Kursen har ett relativt högt studietempo och kräver därför att du läser hemma mellan kurstillfällena.

Vi träffas en kväll i veckan, samma dag och tid varje vecka, vid 8 tillfällen + provtillfälle veckan efter avslutad kurs.

FÖRKUNSKAPER
Förarintyg. 
För att tentera för kustskeppare så måste man ha fyllt 15 år.
Du måste även ha intyg på båtpraktik i dagsljus, se din blå intygsbok. Båtpraktik ordnas i kursen om du inte har detta.

EXAMINATION
Kursen avslutas med en uppskrivning av en från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) godkänd examinator. Denna sker digitalt och du behöver därför ta med en egen enhet (platta, laptop eller mobil) för detta. Datum för examinationen får du av ledaren en bit in i kursen. Kostnad för examinationen tillkommer med 625 kr.

Vid godkänt prov och examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste. 

BÅTPRAKTIK
I samband med kursen erbjuds även ett båtpraktikpass på Vättern i vår praktikbåt M/S Pricken med avgång från antingen Motala eller Askersund. Kursledaren föreslår för gruppen ungefärligt datum för när praktiken bör göras. Kostnad för praktiken tillkommer.

Dagpraktik är obligatorisk för kustskepparintyget och sker med utgång från Askersunds hamn medan mörkerpraktik (som rekommenderas för kustskepparintyget) utgår från Motala. 

KURSMATERIAL
För att du ska få den bästa starten på kursen ber vi dig köpa nedanstående produkter och ha dem med till kursstart, du beställer själv materialet:

 • Kurs & Bäring Förarintyg och Kustskepparintyg av Nina Nordström & Johan Tengström. Komplett uppsättning (grundbok + övningsbok öst)
 • Övningssjökort nr 61 och 93(WGS-84)
 • Sjötrafikföreskrifterna
 • Kort 1
 • Passare 
 • Modern transportör
 • Nautisk linjal
 • Blyertspenna, radergummi och anteckningsblock (A4)

Går att beställa via www.bryggboden.se Information om kursmaterial att inhandla och eventuella entrékoder står i kallelsen till kursen.

Observera: Om du anmäler dig sent och inte hinner få ditt material finns extramaterial för utlån första tillfället, till dess att du hinner få ditt eget material. Vid examination behöver alla deltagare ha eget material.

KURSLEDARE
Mats Sjöberg är en av våra mest erfarna ledare.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

RABATTER
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer eller försäkringsnummer vid anmälan.

Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

BRA ATT VETA
Medborgarskolan har en stor sjölivsverksamhet - kurser sätts in under hela terminen och vi har flera nivåer.

Det går utmärkt att delbetala kursen - ange detta vid anmälan.

Vi följer myndigheternas rekommendationer gällande coronapandemin, t ex vad gäller gruppstorlek.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Ta intyget hos oss och omvandla det till förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen - innan 1 maj 2022.
Krav på förarbevis för vattenskoter träder i kraft 1 maj 2022. För dig med viss tidigare nautiska kompetensbevis utfärdade före 1 maj 2022 kommer det att finnas övergångsregler. Tidigare nautiska kompetensbevis innebär förarintyg för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning, alternativt utbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre.
Den som innehar någon av dessa intyg kan framföra en vattenskoter utan ett förarbevis till och med 30 april 2023. Fram till dess kan också personer som innehar dessa utbildningsintyg ansöka om ett förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen utan att gå någon ytterligare utbildning.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kustskepparintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kustskepparintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner