Visa kurser.se som: Mobil
Kursinformation
Linköping
5 timmar
2022-12-14 17:30
895 SEK

Kursbeskrivning

Idag är det ett krav att ha kanalintyget för att färdas på de europeiska inre vattenvägarna. Kursen ger dig kunskap om speciella sjömärken och signalfigurer. Du måste ha minst Förarintyg, båtpraktik, SRC samt Kanalintyg för att få färdas på de europeiska vattenvägarna.

Kursen ger dig kännedom om innehållet i CEVNI - Code Européen des Voies de Navigation Intérieure. CEVNI beskriver signaler, regler och tillvägagångssätt vid navigering på Europas inre vattenvägar.
Europa är genomkorsat av floder, sjöar och kanaler som flitigt trafikeras av yrkestrafik. I fritidsbåtar på dessa vatten är det nödvändigt att känna till regelverket CEVNI och hur man skall förhålla sig till yrkestrafiken. Målet är att få grundläggande kunskaper om CEVNI:s regelverk så man kan färdas tryggt på europeiska kanaler med sin fritidsbåt

INNEHÅLL

 • Vad är Cevni?
 • Definitioner
 • Grundläggande regler
 • Genomgång av blå signaler, röda signaler och ljus, gröna ljus, gula ljus
 • Svarta & vita signaler
 • Lantärnföring
 • Möte, omkörning och korsande av kanaler
 • Angörning och avgång från hamn
 • Ljudsignaler
 • Passage genom broar

FÖRKUNSKAPER
Du ska inneha och kunna visa upp Förarintyg eller Kustskepparintyg, båtpraktikintyg och SRC. Ta därför med din blå intygsbok. Observera att du inte kan skriva provet för kanalintyg om du inte kan visa intygen!
Minimiålder för att få skriva prov är 16 år.

UPPLÄGG
En kväll för teoripass inklusive examination på Medborgarskolan.

EXAMINATION
Kursen avslutas med en uppskrivning av en från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) godkänd examinator. Denna sker digitalt och du behöver därför ta med en egen enhet (platta, laptop eller mobil) för detta. Kostnad för examinationen tillkommer med 500 kr och betalas direkt till examinator.

Vid godkänt prov och examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste. 

KURSMATERIAL
För att du ska få den bästa starten på kursen ber vi dig köpa nedanstående och ha med till kursstart:

 • "RYA European Waterways Regulations" av T. Murrall

Går att beställa via www.bryggboden.se

Boken är på engelska då det är bra att lära sig alla termer på engelska direkt, eftersom detta är det språk man använder i kontakten med personal utefter kanaler och slussar.

Information om kursmaterial att inhandla och eventuella entrékoder står i kallelsen till kursen.

KURSLEDARE
Johan Bergsten har varit kursledare hos oss länge och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. Han har jobbat till sjöss i 11 år och varit befälhavare på mindre passagerarfartyg sedan 1986, och har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar. Johan har jobbat på sjöfartsverket i 6 år och driver sedan flera år tillbaka ett rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.
 
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

TIPS PÅ VIDAREUTVECKLING
Vi erbjuder även andra fortsättningskurser inom sjölivsområdet, till exempel Utsjöskepparen och en kurs i VHF/SRC som lär dig mer om kommunikation till sjöss.

RABATTER
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer eller försäkringsnummer vid anmälan.

Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

BRA ATT VETA
Medborgarskolan har en stor sjölivsverksamhet - kurser sätts in under hela terminen och vi har flera nivåer.

Det går utmärkt att delbetala kursen - ange detta vid anmälan.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Kanalintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping


Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Kanalintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner