Visa kurser.se som: Mobil

Jägarskola med möjlighet att ta jägarexamen

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Mjölby
45 timmar
3 595 SEK

Kursbeskrivning

Kursbeskrivning

Gör jakten i skogen till ett säkert nöje.

Välkommen till höstens jägarskola Medborgarskolan har lång erfarenhet av att hålla i jägarskola, där målet är att ta jägarexamen.

Jakten är en betydelsefull fritidssysselsättning. Den som vill skaffa sig ett jaktvapen måste enligt lag avlägga en jägarexamen. Samma krav har markägare på jaktarrendatorer och flertalet jaktlag på nya medlemmar. Våra jaktkurser är mycket omtyckta och våra ledare är passionerade jägare ända ut i fingerspetsarna.

KURSINNEHÅLL
I jägarskolan lär vi om djur och natur. Du får kunskap om hur man spårar djur, viltvård och ekologi, olika typer av jaktvapen, jaktmetoder och jaktlagstiftningen.

KURSUPPLÄGG
Vi träffas omkring 15 tillfällen en gång i veckan, för genomgång av kurslitteraturen och diskussioner i gruppen. Du får möjlighet att ställa frågor och vi gör övningsprov. När vi är klara med teoritillfällena genomförs ett teoriprov.

Därefter samordnas skytte vid skjutbana där du får möjlighet att träna hos skytteföreningen vid ett antal tillfällen inför provskjutningen. Övningsskyttet startar så snart banorna är snöfria (ungefär från mars) och pågår till maj/juni.

Obs:Räkna med att under våren behöva lägga en lördag eller söndag i veckan, samt ibland även någon kväll, på skjutövning under våren, åtminstone ett tio-femtontal gånger. Datum för dessa tillfällen meddelas under kursens gång.

MÅL
Att ge dig möjlighet att klara jägarexamenprovet som anordnas i slutet av kursen och som består av ett teoriprov och ett skjutprov.
För att klara kursen krävs en hel del självstudier och att du deltar vid skjutträningstillfällena.

EXAMINATIONEN
Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del.
Det teoretiska provet består av 70 flervalsfrågor där man kryssar i rätt svar. Minst 60 frågor ska besvaras rätt.
Den praktiska delen består av ett antal delprov:
• Hagelvapen: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskytte och skjutning mot markmål.
• Kulvapen: Säker vapenhantering och precisionsskjutning (fyra skott inom en tolv centimeters cirkel på 80 meters håll från skjutbänk, samt fyra skott inom 17 centimeter med jägarmässigt stöd).
• Praktiskt högviltprov: Skytte på stående och löpande älgfigur.

KURSLITTERATUR
Din väg till jägarexamen, Jägarnas riksförbund, ISBN 9789198391053, ca 480 kr. Kurslitteraturen inhandlas av dig själv inför kursstarten. En påminnelse om vilken kurslitteratur som gäller kommer i kallelsen till kursen.

KURSLEDARE
Bjarne Gunnar, som har lång erfarenhet av jakt, som även är hans personliga stora intresse. Han startade som lärare 1985 när jägarexamen blev obligatorisk. Bjarne är kunnig på det mesta inom jakt- och naturfrågor och har även stor erfarenhet av jakthundsdressyr.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KOSTNADER
Teoriprov: 250 kr
Hagelprov: 400 kr
Grundprov/precision 200 kr
Högvilt: 250-300 kr
Kostnad för ammunition vid skjutträning och eventuellt omprov för skjutning tillkommer.

BRA ATT VETA:
Minimiålder är 18 år för vapenlicens men ingen nedre åldersgräns finns för att gå kursen. Jägarexamen krävs för att du ska kunna ansöka om licens för jaktvapen.
Att skaffa licens för vapen tar ca 2-3 månader efter att du har sänt in ansökan.

ANMÄLAN OCH KALLELSE
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan. Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar.
Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan. 

BRA ATT VETA
Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Mer info om hur du tar del av rabatterna finns på vår webbsida.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30.

Välkommen med din anmälan!

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Jägarskola med möjlighet att ta jägarexamen.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Jägarskola med möjlighet att ta jägarexamen!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner
Läs recensioner