Visa kurser.se som: Mobil

Jägarexamen

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
39 timmar
2021-09-16 18:15
3 595 SEK

Kursbeskrivning

Välkommen till Medborgarskolans jägarskola med målet att ta en jägarexamen.

I vår jägarskola får du gedigen och allmänbildande kunskap om skog och mark samt djur och natur. Du lär bland annat om att spåra djur, viltvård, ekologi, jaktlagen, olika typer av jaktvapen och hanteringen av dessa samt om jaktmetoder.  

Jakten är en betydelsefull fritidssysselsättning och den som vill skaffa sig ett jaktvapen måste enligt lag avlägga en jägarexamen. Samma krav har markägare på jaktarrendatorer och flertalet jaktlag på nya medlemmar.

För att ta jägarexamen gör du ett teoretiskt prov om djur, natur och vapen samt praktiskt skjutprov.

Kursupplägg
Vi träffas tretton teoritillfällen samma dag och tid en gång i veckan. Vid dessa tillfällen går vi igenom kurslitteraturen och har en del gruppdiskussioner utifrån den. Du får möjlighet att ställa frågor och vi gör övningsprov. Vi följer ett kursmaterial som du inhandlar innan kursstart. När vi är klara med teoritillfällena genomförs ett teoriprov.

Mål
Målet är att ge dig möjlighet och förutsättningar att klara jägarexamenprov efter genomgången kurs.
För att klara detta krävs en hel del självstudier och att du har möjlighet att delta vid skjutträningstillfällen.

Målet är att du ska lyckas ta en jägarexamen till sommaren då skjutprov genomförs under vår/sommar.

Examination
Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del.
Det teoretiska provet består av ett digitalt prov efter genomförd kurs. Vid provtillfället behöver du ha tillgång till egen smartphone, surfplatta eller laptop för att kunna ta med denna till Medborgarskolans kurslokaler.

Den praktiska delen består av ett antal delprov:
• Hagelvapen: Säker vapenhantering, avståndsbedömning, lerduveskytte och skjutning mot markmål.
• Kulvapen: Säker vapenhantering och precisionsskjutning (fyra skott inom en tolv centimeters cirkel på 80 meters håll från skjutbänk, samt fyra skott inom 17 centimeter med jägarmässigt stöd).
• Praktiskt högviltprov: Skytte på stående och löpande älgfigur.

Kursledaren kommer att ge dig mer information om examinationen under kursen.

Kurslitteratur
Kurslitteraturkostnad tillkommer och inhandlas av dig själv till kursstarten. 
Materialet är "Jägarskolan - ett komplett bokpaket" (ca 750 kr) och kan beställas via webben eller i bokhandel. 

Kursledare
Bjarne Gunnar som är en hängiven jägare och haft kurser i jägarskolan i flera år. Han håller även kurs i jaktledare.

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Kostnader
Teoriprov: 500 kr
Hagelprov: 400 kr
Grundprov/precisio: 200 kr
Högvilt: 250-300 kr
Kostnad för ammunition vid skjutträning och eventuellt omprov för skjutning tillkommer.

Minimiålder är 18 år för vapenlicens men ingen nedre åldersgräns finns för att gå kursen. Jägarexamen krävs för att du ska kunna ansöka om licens för jaktvapen. Att skaffa licens för vapen tar ca 2-3 månader efter att du har sänt in ansökan.

Anmälan
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan. Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar. I kallelsen följer info om vilket kursmaterial du ska införskaffa samt entrékod till kurslokal bland annat.

Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan. 

Anpassning efter coronapandemin
Utefter rådande läge har vi begränsat antalet deltagare i våra kurser och placerar grupper i stora salar så deltagare kan hålla avstånd till varandra. Vi höjer gruppernas deltagarantal om myndigheterna tillåter oss, anmäl dig därför gärna på reservplats.

Vi försöker att minska smittspridning genom att bland annat desinficera tagytor i våra lokaler. Vi ber dig att följa myndigheternas rekommendationer kring t ex handtvätt; tvätta gärna händerna innan och efter att du vistas i kurslokalen samt delta inte om du har symptom på förkylning. 

Bra att veta
Vi ser helst att du har fyllt 15 år för att delta, som deltagare måste du kunna delta i undervisningen på egen hand, utan att behöva föräldrastöd.

Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Mer info om hur du tar del av rabatterna finns i kallelsen.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30.

Välkommen med din anmälan!

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Jägarexamen.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Jägarexamen!

Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner