Visa kurser.se som: Mobil

Förarintyg för båt helgkurs

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
30 timmar
2019-06-01 09:00
2 495 SEK

Kursbeskrivning

Förarintyg båt kallas för flera saker; förarbevis båt, båtkörkort eller skärgårdsskeppare. Alla har samma innehåll. Det är en grundkurs för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt.

INNEHÅLL
Du lär dig hur du läser sjökort med tillhörande hjälpmedel och att navigera inomskärs i dagsljus. Du lär dig också att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser, väjningsregler - vem som väjer för vem samt 'sjövett'. Du får en inblick i tekniska hjälpmedel, t ex kartplottrar. Du får också lära dig de vanligaste lanternorna som din båt skall vara utrustad med, samt vilka ljudsignaler du kan räkna med att höra från andra båtar i skärgården, inklusive dess innebörd.
I kursen tar vi även upp de vanligaste väderfenomenen som är bra att känna till när du är på sjön.

Kursen passar såväl för seglare som motorbåtsförare. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget. I kursen erbjuds även ett praktikpass på båt i Vättern.

UPPLÄGG
Vi träffas två helger 1-2/6 och 15-16/6 kl 9-16 alla dagar samt en kväll för examination (oftast i samband med sista kursdagen). Lunch ca 45 min, det går bra att ta med lunch och värma i mikro på plats. Du erbjuds praktikpass på vår praktikbåt M/S Pricken i Vättern under kursen, detta pass ligger lördagen eller söndagen helgen mellan de två kurshelgerna,, bestäms i samråd med gruppen. Praktikpasset tar ca 4 timmar att genomföra och utgår från Askersund där skärgården är passande och det brukar bli en fin båtfärd.

Då kursen är på två helger krävs egenstudier av dig mellan tillfällena.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper behövs men då takten i kursen är hög behöver du vara studiemotiverad. För att tentera för Förarintyg så måste man fylla 12 år under innevarande kalenderår. Vana av att vara på sjön är en fördel.

EXAMINATION
Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Du får en stämpel i din blå intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning efter fullgjort samt godkänt prov och examination för Förarintyg. Härefter kan du fylla på din kompetens med ytterligare sjölivsutbildningar som då också tas med i ditt intygshäfte. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

KURSLEDAREN
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kursmaterial inhandlas och tas med av dig som deltagare; "Fritidsskepparen" Ramberg-Utterström (2017), övningssjökort 616 (WGS-84), passare, transportör, penna och linjal. Handlas via t ex nautiska.se, bryggboden.se eller bokhandel. Kostnad för kursmaterial ca 600 kr, examination 450 kr och ev båtpraktik 500 kr, i praktiken ingår kaffe/te och smörgås. Examination och praktik planeras i samråd med ledaren.

Du får din stämpel på förarbevis i en blå intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning och detta häfte kostar 50 kr. I detta häfte får du sedan fler intyg om du går vidare med kustskepparen och andra intygskurser.

ANMÄLAN OCH KALLELSE 
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.

Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan.

BRA ATT VETA
Du kan även läsa förarintyg som helgkurs hos oss om det är ett alternativ för dig.

Fr o m 1/1 2017 följer vi de nya reglerna från Nämnden för båtlivsutbildningar kring vad som ska ingå i förar- och kustskepparexamen. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Tips på vidareutveckling; Efter avslutad kurs erbjuder vi fortsättningskurser. Prata med din kursledare så får du hjälp att hitta rätt nivå.

RABATTER
Du som är medlem i båtklubb/segelsällskap får 10% rabatt på kursavgiften hos oss; uppge vilken båtklubb/segelsällskap du tillhör samt medlemsnummer vid anmälan.

Medborgarskolan ger 10 procent rabatt till Svenska Sjös kunder på alla sjölivskurser och Svenska Sjö ger 10 procent rabatt på försäkring till kunder som har nautisk kompetens (minst kustskepparintyg).

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Mer info om hur du tar del av rabatterna finns på vår webbsida.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Förarintyg för båt helgkurs.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förarintyg för båt helgkurs!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner
Läs recensioner