Visa kurser.se som: Mobil

Förarintyg för båt helgkurs

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
28 timmar
2021-05-29 10:00
2 395 SEK

Kursbeskrivning

Förarintyg för båt kallas ibland för förarbevis båt, båtkörkort eller skärgårdsskeppare. Ta båtkörkortet genom en förarintygsexamen! Det är grundkursen inom sjöliv för dig som är nybörjare på båtar.

För att du ska kunna färdas säkert med båt fordras både teoretiska och praktiska kunskaper i navigation, sjömanskap, sjösäkerhet, sjövett, sjöväder och miljövård. Styrbord, babord, prickar och enslinje - begreppen är många att hålla reda på.
Allt blir enkelt att förstå när en kunnig ledare undervisar. Här lär du dig att säkert navigera inomskärs med en mindre fritidsbåt.
I kursen erbjuds även ett båtpraktikpass med praktiska moment för säkerhet till sjöss.
Kursen passar såväl för seglare som motorbåtsförare. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget.

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs men vana av att vara på sjön är en fördel.
Kursen kräver att du lägger tid på hemmastudier. Gärna att du hinner läsa boken före kurstillfället samt några timmar mellan kurstillfällena.

Upplägg
Vi träffas två helger; 29-30/5 och 12-13/6 kl 10-16 alla dagar hos Medborgarskolan Teknikringen 7 i Mjärdevi.
Mellan de två kurstillfällena kommer du att erbjudas båtpraktik på praktikbåten Pricken.

OBS: Eftersom tempot är högt i kursen behöver du lägga tid på att studera mellan tillfällena och det är en fördel om du har läst kurslitteraturen innan start.

Examination
Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget. Datum för detta kommer kursledaren överens om med gruppen.
Examinationen äger rum i våra lokaler i Mjärdevi.

Examinationskostnaden betalas direkt till examinatorn via kontoöverföring eller Swish.
Tariff för de olika examinationerna inom våra olika sjölivskurser (fr o m hösten 2020):
625 kr   Förarintyg, Kustskepparintyg, SRC
350 kr   Seglarintyg
500 kr   Övriga intyg
65 kr     Blå intygsboken

Vid godkänt prov och examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör.
Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste. 

Provet sker enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Läs gärna mer om NFB här http://www.nfb.a.se/ 
Det är tillåtet att använda miniräknare i bägge kurserna vid tentamen dock får man ej använda mobiltelefon, surfplattor, smartklockor mm, dessa ska vara undanstoppade under hela förhöret.

Båtpraktik
I samband med kursen erbjuds även ett båtpraktikpass på Vättern i vår praktikbåt M/S Pricken med avgång från antingen Motala eller Askersund. Båtpraktiken tar ca 4 timmar att genomföra och ger dig intyg på genomförd båtpraktik (vilket är ett krav om du även vill läsa kustskepparintyget) där vissa moment ingår för säkerhet och praktiskt handhavande på sjön. Kostnad för båtpraktiken inkl kaffe och smörgås 625kr 

Kursledaren föreslår för gruppen ungefärligt datum för när praktiken bör göras. Då kan du själv anmäla dig via webbsidan https://prickens.se/utbildning.html

Kursmaterial
Kostnad för kursmaterial tillkommer med ca 600 kr. 
Du behöver följande material som du köper själv: "Komplett Förarpaket Öst: bestick, sjökort & litteratur" från https://www.sjoshopen.se/
(Innehåll: Kurs & Bäring 16:e uppl, Övningsbok Öst, Övningssjökort Öst 616, Passare, Transportör och Nautisk linjal div. broschyrer samt tygväska)

Information om vilket kursmaterial du behöver införskaffa kommer även att stå i din kallelse.

Vid sen anmälan finns extramaterial att låna första kurstillfället till dess att du hinner få eget material.

Kursledare
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Anmälan och kallelse

Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.

Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.
Vi reserverar oss för att kursen kan komma att byta dag eller tid eller ställas in pga för få anmälda.
Ju tidigare du anmäler dig desto större chans att kursen kommer till start.

Om kursen skulle ha för få anmälda meddelar vi dig 1-2 veckor innan kursstart. Vi reserverar oss för eventuell framflyttad kursstart, ändrad dag och/eller tid. Vi kontaktar dig alltid innan förändring och du har då rätt att avboka din plats kostnadsfritt.

Kallelse till kursen skickas till dig via mejl ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften om du inte direktbetalar kursen vid anmälan.

I kallelsen följer även information om kursmaterial och eventuella entrékoder.

Det går utmärkt att delbetala kursen - ange detta vid anmälan.

Kursledare
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Rabatter
Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/föräkringsnummer vid anmälan.

Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg för båt. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.

Vi har även bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Information om hur du tar del av rabatten följer i kallelsen.

Anpassning efter coronapandemin
Utefter rådande läge har vi begränsat antalet deltagare i våra kurser och placerar grupper i stora salar så deltagare kan hålla avstånd till varandra. Vi försöker att minska smittspridning genom att bland annat desinficera tagytor i våra lokaler.

Vi ber dig att följa myndigheternas rekommendationer kring t ex handtvätt; tvätta gärna händerna innan och efter att du vistas i kurslokalen samt delta inte om du har symptom på förkylning. 

I det fall som myndigheterna skulle begränsa möjligheten till att hålla vanlig klassrumsundervisning kommer kursen att hållas på distans via en mötesplattform, alternativt får du en rekommendation på annan möjlighet att följa samma kurs. Du får all info du behöver inför distansundervisning i förekommande fall.

Bra att veta
Efter avslutad kurs får du tips på hur du kan fördjupa dina kunskaper.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss så kan vi stötta er på olika sätt; med lokal, ledare, material osv.
Är ni en båtklubb som är intresserad av föreläsning inom sjöliv, att gå på kanaler i Europa, sjöräddning, praktiska tips inom sjölivet. Hör av er till linkoping@medborgarskolan.se

Ge bort kursen! Du vet väl om att vi har presentkort på kurser? https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/presentkort/

Välkommen till en av Medborgarskolans alla kurser och föreläsningar!

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Förarintyg för båt helgkurs.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förarintyg för båt helgkurs!

Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner