Visa kurser.se som: Mobil
Kursinformation
Norrköping
28 timmar
2022-01-22 09:00
2 595 SEK

Kursbeskrivning

Förarintyg för båt - grundkursen inom sjöliv för dig som är nybörjare, eller nästan nybörjare på båtar.

För att du ska kunna färdas säkert med båt fordras både teoretiska och praktiska kunskaper i navigation, sjömanskap, sjösäkerhet, sjövett, sjöväder och miljövård. Styrbord, babord, prickar och enslinje - begreppen är många att hålla reda på. Allt blir enkelt att förstå när en kunnig ledare undervisar. Du lär dig navigera inomskärs med en mindre fritidsbåt. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget. Utöver kursen erbjuds även ett praktikpass till sjöss.

Ta förarintyget hos oss och omvandla det till förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen - innan 1 maj 2022.
Krav på förarbevis för vattenskoter träder i kraft 1 maj 2022. För dig med viss tidigare nautiska kompetensbevis utfärdade före 1 maj 2022 kommer det att finnas övergångsregler. Tidigare nautiska kompetensbevis innebär förarintyg för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning, alternativt utbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre.
Den som innehar någon av dessa intyg kan framföra en vattenskoter utan ett förarbevis till och med 30 april 2023. Fram till dess kan också personer som innehar dessa utbildningsintyg ansöka om ett förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen utan att gå någon ytterligare utbildning.

UPPLÄGG
Vi träffas 2 helger i januari/februari, 22-23/01 samt 5-6/02 kl 9:00-16:00. Dag och tid för provskrivningen bestäms gemensamt av gruppen. 

Detta är ett intensivare upplägg än den vanliga kvällskursen som annars pågår i 9 veckor. För att på bästa sätt tillgodogöra dig kursen så bör du avsätta lite extra tid under dessa veckor för att kunna repetera och läsa på mellan sammankomsterna. Efter avslutad kurs anordnas ett examinationstillfälle.

Båtpraktiken som erbjuds ligger oftast under en lördag eller söndag, datum bestäms i samråd med gruppen. Praktikpasset tar ca 4 timmar att genomföra och kostnaden för detta erläggs kontant.

LEDAREN
Kursledare är Lars-Göran Nyström som fram till nyligen har arbetar med sjösäkerhet på Transportstyrelsen. Lars-Göran har även arbetat på Sjöfartsverket och han har ett brinnande intresse för livet till sjöss. Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

FÖRKUNSKAPER
Minimiålder 13 år. Inga förkunskaper behövs men då takten i kursen är hög behöver du vara studiemotiverad. Vana av att vara på sjön är en fördel. 

KURSMATERIAL OCH KOSTNADER
Kursbok Navigation och Sjömanskap (ISBN 9789172238190 Upplaga 10, utgivningsår 2021) samt tillhörande övningsbok (Upplaga 12). Du behöver även övningssjökort 616, passare, linjal och transportör. Materialet ska du ta med till 1:a sammankomsten.

Just nu har Hjertmans båttillbehör i Norrköping ett paketpris för Medborgarskolan Norrköpings kursdeltagare på 679 :- (Ord pris 894:-) Paketet innehåller: Navigation & Sjömanskap Huvudbok samt Övningsbok, Övningssjökort Förarintyg Ostkust, Transportör, Linjal 40 cm, Passare rak, Hjertmanspåse, Övningsrep. Vid köp av kurspaketet kan du även erhålla avtalsrabatt 10% på ordinarie priser t.o.m. sista April 2022.

Ytterligare kostnad för examination (625 kr) och eventuell praktiktur till sjöss (500 kr) tillkommer.

BRA ATT VETA
Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Hyr du båt utomlands är boken ett måste. 

Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/föräkringsnummer vid anmälan.
 
Kallelse kommer ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften. Du kan även delbetala kurser, ange detta vid anmälan.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Förarintyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förarintyg!

Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner