Visa kurser.se som: Mobil

Förar- och Kustskepparintyget kombinationskurs

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
44 timmar
3 995 SEK

Kursbeskrivning

Kursen för dig som har praktisk färdighet till sjöss, men saknar Förarintyg eller har ett gammalt sådant.

För att du ska kunna färdas säkert inomskärs fordras både teoretiska och praktiska kunskaper i navigation, sjömanskap, sjösäkerhet, sjövett och miljövård. Lär dig vad som behövs för att få Förarintyget. Kustskepparintyget är sedan en påbyggnad på Förarintyget.
Du får lära dig om lanternor, fyrar, kompass, bestickföring, miljö m m.
Kustskepparintyget ger dig behörighet att framföra fritidsskepp (12x4m).

UPPLÄGG
Vi träffas tolv kurskvällar, samma kväll varje vecka, inklusive två provtillfällen. Vid helgdagar är kurstillfället vanligtvis inställt. Utbildningstakten i kursen är hög och du får lägga ner en hel del tid på hemarbete. Vi läser snabbt in Förarintyg, gör teoriprovet på detta, och fortsätter sedan med Kustskepparintygskunskaperna som vi sedan tentar av sist. 

I kursen anordnas även praktikpass på vår praktikbåt M/S Pricken som utgår från Askersund. Båtpraktik är ett krav för att kunna ta Kustskepparintyget så vi rekommenderar dig som inte har detta att ta del av praktikturen. Detta tillfälle går utanför kurstillfällena och brukar ligga en lördag eller söndag som planeras i samråd med ledaren. Under turen bjuds på kaffe/te och smörgås.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper men du bör ha viss sjövana för att tillgodogöra dig kursen då studietakten är hög och egna studier hemma är nödvändiga.
För att få ta Kustskepparintyget måste du ha avlagt ett godkänt Förarintyg. 
Åldersgränser gäller; för att tentera för Förarintyg så måste man fylla 12 år under innevarande kalenderår och för att tentera för kustskeppare så måste man ha fyllt 15 år. 

EXAMINATION
I kursen förekommer två examinationstillfällen, efter ca halva kursen tenteras förarintyget och i slutet kustskepparintyget. Examinationen sker i enlighet med NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler.
Du får en stämpel i din blå intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning efter fullgjort samt godkänt prov och examination för Förarintyget och Kustskepparintyget. Härefter kan du fylla på din kompetens med ytterligare sjölivsutbildningar som då också tas med i ditt intygshäfte. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

KURSLEDARE
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kursmaterialet inhandlas av dig själv och tas med till första kurstillfället: Text- och arbetsboken "Fritidsskepparen", B. Utterström (2017), övningssjökort 616 och 61/93, Sjötrafikföreskrifter, Kort 1, passare, transportör, penna och linjal.
Kostnad för kursmaterial (ca 700 kr), examination (två examinationstillfällen om vardera 450 kr) och ev praktiktur (500 kr) tillkommer, i praktiken ingår fika.

ANMÄLAN OCH KALLELSE 
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.

Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen. Lämna gärna meddelande i meddelandefältet huruvida du har gjort båtpraktik eller ej.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan.

BRA ATT VETA
Fr o m 1/1 2017 följer vi de nya reglerna från Nämnden för båtlivsutbildningar kring vad som ska ingå i förar- och kustskepparexamen. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

Skulle någon kurssammankomst mot förmodan bli inställd (t ex pga ledares sjukdom) kommer vi förlänga kursen med samma antal tillfällen.

Tips på vidareutveckling; Efter avslutad kurs erbjuder vi fortsättningskurser. Prata med din kursledare så får du hjälp att hitta rätt nivå.

RABATTER
Du som är medlem i båtklubb/segelsällskap får 10% rabatt på kursavgiften hos oss; uppge vilken båtklubb/segelsällskap du tillhör samt medlemsnummer vid anmälan.

Medborgarskolan ger 10 procent rabatt till Svenska Sjös kunder på alla sjölivskurser och Svenska Sjö ger 10 procent rabatt på försäkring till kunder som har nautisk kompetens (minst kustskepparintyg).

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Mer info om hur du tar del av rabatterna finns på vår webbsida.

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

 

Nyckelord kustskeppare

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Förar- och Kustskepparintyget kombinationskurs.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Förar- och Kustskepparintyget kombinationskurs!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner