Visa kurser.se som: Mobil

Båtradio, VHF/SRC-intyg

Medborgarskolan Öst
Kursinformation
Linköping
9 timmar
2019-10-03 19:15
1 095 SEK

Kursbeskrivning

VHF är en bra säkerhet till havs och ett bra redskap för dig som gärna seglar ut på farvatten där mobiltäckningen inte når.
I dag kanske valet står mellan VHF och mobiltelefon och då bör du av säkerhetsskäl välja VHF. En båtradio når kustradiostationerna och kan därifrån kopplas in på telefonnätet. Med VHF når du alla närliggande fartyg, sjöräddningen, kustbevakningen, lotsar och handelsfartyg medan du med en mobiltelefon endast når en enda motstation. Med SRC/VHF-radio kan du även få detaljerade kustväderprognoser, läkarkonsultation m m. För att få använda VHF måste du ha avlagt prov för VHF-certifikat (SRC - Short Range Certificate). Kursen omfattar allt du behöver känna till för att ta certifikatet och prov anordnas efter kursen.

VHF står för Very High Frequency och är en typ av radiofrekvens som används av olika mottagare/sändare till havs.
Ett VHF/SRC-certifikat krävs för att du ska få använda VHF. SRC är benämningen för certifikatet och står för Short Range Certificate och detta uppdaterades år 2000 då GMDSS och DSC tillkom.
Om du har ett VHF-certifikat som togs 1999 eller tidigare behöver du uppdatera ditt certifikat.

INNEHÅLL
-Bestämmelser för innehav och användning av utrustningen.
-VHF-nätet; uppbyggnad och funktion.
-VHF-apparaten; funktioner, handhavande och installation.
-Utsändningar från Stockholm Radio och MSI Sweden.
-Anrop; anropsteknik och kanalval.
-Nödanrop
-Internationella bokstaveringsalfabetet.

Utbildningen följer NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) kunskapskrav och efter kursen skriver du ett prov för en provförrättare från NFB.

UPPLÄGG
Tre kurstillfällen + ett examinationstillfälle kurskvällen veckan därpå som består av ett teoriprov. Innan teoritillfället gör du praktiska provet hemma vid din dator, mer information vid kursstart. Kursen lär dig allt vad du behöver för att avlägga ett prov för ett SRC-intyg (”VHF-certifikat)

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs.

KURSLEDAREN
Johan Bergsten

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kurslitteratur är VHF till sjöss och kan köpas från Stockholm radio, ca 160 kr. Kurslitteraturen  inhandlas av dig själv inför kursstarten. Kostnad för certifiering tillkommer med 500 kr samt ev avgift för intygsbok (ca 50 kr).

ANMÄLAN OCH KALLELSE 
Anmäl dig genom att klicka på Anmäl dig här. Som deltagare under 18 år måste målsman stå som annan betalare vid anmälan.

Glöm inte att uppge mobilnummer och mejladress vid anmälan för att inte missa viktig information angående kursen.

Vid fullbokad kurs och många reservanmälda kan det hända att vi startar upp fler kurser, ange därför gärna om det är någon dag eller tid som passar bra för dig vid anmälan.

Kallelse kommer cirka en vecka innan kursstart, som en bekräftelse på att kursen startar. Med kallelsen följer faktura på kursavgiften som ska betalas inom 30 dagar. Det går bra att delbetala kursavgiften, ange detta vid anmälan. Det går även bra att göra en direktbetalning vid anmälan.

BRA ATT VETA
Intyg i båtradio VHF innan år 2000 är ogiltiga, kanske behöver du fräscha upp ditt intyg?

RABATTER
Du som är medlem i båtklubb/segelsällskap får 10% rabatt på kursavgiften hos oss; uppge vilken båtklubb/segelsällskap du tillhör samt medlemsnummer vid anmälan.

Medborgarskolan ger 10 procent rabatt till Svenska Sjös kunder på alla sjölivskurser och Svenska Sjö ger 10 procent rabatt på försäkring till kunder som har nautisk kompetens (minst kustskepparintyg).

Vi har bokrabatter för våra kursdeltagare: 6% på bokus.com och 10% på Akademibokhandeln. Kod i kallelsen

Du vet väl om att vi säljer presentkort på kurser? Hör av dig till oss på linkoping@medborgarskolan.se eller 075-241 68 30

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

 

 

Nyckelord VHF SRC Båtradi

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Båtradio, VHF/SRC-intyg.

Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan i Norrköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Öst

Medborgarskolan Öst

Box 515
551 17 Jönköping

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Båtradio, VHF/SRC-intyg!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner