Inga recensioner än

Båtradio VHF/SRC-intyg

Medborgarskolan Öst, i Norrköping
Längd
9 timmar
Pris
1 295 SEK
Nästa kurstillfälle
27 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
9 timmar
Pris
1 295 SEK
Nästa kurstillfälle
27 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Målet med denna kurs är att deltagaren ska erhålla ett SRC-certifikat, vilket krävs för att använda VHF-radio

VHF ingår i det internationella maritima sjösäkerhetssystemet GMDSS och är därmed det kommunikationssystem som primärt ska används vid nödkommunikation i våra farvatten. Med VHF når du samtidigt alla närliggande fartyg och landstationer så som sjöräddning, kustbevakning och lotsstationer, utan mobiltäckning och utan att veta några namn och telefonnummer. Genom att trycka på VHF:ens röda nöd-knapp skickar du automatiskt ut ett nödanrop som når sjöräddningen och alla fartyg i din närhet.

VHF är inte bara ett säkerhetssystem utan även ett smidigt sätt att hålla kontakt med såväl andra båtar som fasta och mobila telefoner på land, även om du själv inte har mobiltäckning.

Mer information om VHF hittar du bl.a. på följande hemsidor:

 • Post- och telestyrelsen (www.pts.se/sv/privat/radio/batradio)
 • Stockholmradio (www.stockholmradio.se/vhf)

Kursen omfattar allt du behöver känna till för att ta SRC-certifikat. Utbildningen följer NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) kunskapsfordringar för SRC, såväl teoretiska som praktiska delar.

Upplägg

 • Vi träffas tre onsdagskvällar i Medborgarskolans lokaler på Tegelängsgatan 11 B i Norrköping. I lokalen finns kylskåp och mikro.
 • Kaffe och te ingår i kursavgiften.
 • Första kurskvällen bestämmer vi en lämplig tid för examination till SRC-certifikat enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad 625 kr.

Förkunskapskrav

För att få göra provet till SRC-certifikat måste du:

 • vara minst 15 år
 • Ha genomfört ett praktiskt provmoment via en simulator på webben. Detta kan utföras hemma men tillfälle ges även under kursen.

Kursledaren

Kursledare är Svante Håkansson. Svante är utbildad till sjökapten och har under många år arbetat till sjöss och senare på Sjöfartsverket med navigerings- och sjöfartsfrågor. Han är även fritidsseglare och har under många år undervisat i såväl grundkursen Förarintyg som med de lite mer avancerade kurserna.
Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Deltagaren ska innan kursstart själv anskaffa någon av följande böcker:

 • Fritidsskepparens VHF/SRC-bok (ISBN 9789151930923) eller 
 • VHF till sjöss (ISBN 9789163932755).

Böckerna säljs av diverse bokhandlare och båttillbehörsbutiker, t.ex. Hjertmans i Norrköping på Järngatan 21 (Medborgarskolans elever får rabatt) och på webben t.ex. www.bryggboden.se, www.fritidsskepparen.com, www.bokus.com, www.hjertmans.se och www.stockholmradio.se.

Rabatter

 • Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/försäkringsnummer vid anmälan.
 • Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus.
 • Läs mer under förmåner. https://www.medborgarskolan.se/formaner/

Bra att veta

 • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
 • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
 • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
 • Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

 

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

27 september, 2023

 • Kurs
 • Norrköping

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Båtradio VHF/SRC-intyg och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.
Medborgarskolan Öst
Box 515
551 17 Jönköping

Välkommen till Medborgarskolan Region Öst

Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...

Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Öst

Highlights