Info om Plocka svamp - en svampkurs för nybörjare

Svamp är skogens guld! En kurs för dig som vill lära dig plocka andra ätbar svampar i skog och mark än bara kantareller! Få guidning i naturens läckerheter och plocka dem. Ta chansen att lära dig om olika arter och följ med på en vandring i skogarna runt Västerås.
Innehåll
Denna kurs är både teoretisk och praktisk. Den teoretiska delen erbjuds på i Medborgarskolans lokaler. Där går vi igenom vad man bör tänka på när man är ute i skogen. Vi tar upp vilken vegetation som olika svampar trivs bäst i, artpresentation, vanliga förväxlingar med mera.
Den praktiska delen sker i ett område ca 4-5 mil från Västerås, anpassat efter var vi har de bästa svampförhållandena. Det blir en lugn vandring med flera stopp där vi får chans att se och plocka olika arter.
Upplägg
- Första kurstillfället träffas vi i Medborgarskolans lokaler på Skivfilargränd 4 kl. 18:00-21:00.
- Samma vecka under lördagen sker vår svampexkursion kl. 09:00-13:00.
Förkunskap
Ingen förkunskap krävs för att delta på denna kurs.
Kursledare
Clas Lundberg är allmänt intresserad av naturvetenskap och skog och miljö. Han har sedan barndomen plockat svamp och andra bär och på senare år studerat svampkunskap vid Umeå universitet.
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.
Kursmaterial
Svampboken Våra 25 bästa svenska matsvampar författad av Michael Krikorev ca pris 139kr. Ej obligatorisk litteratur för att delta på kursen. Det finns även appar att ladda ner till din mobiltelefon, se efter vilken som passar just dina behov.
Ta med en fikakorg, mobiltelefon samt kläder efter väder till svampplockningen.
Till lördagens vandring ta gärna med fika och matsäck och oömma kläder anpassade efter väder. Ha på dig bra och bekväma skor eller stövlar samt myggmedel.
Bra att veta
- Kursstart kan komma att ändras och alla startdatum är preliminära. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
- Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
- Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
Visste du att?
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.
Medborgarskolan och folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.