Visar 1-20 av 155 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 155 träffar
1
2
3
4
...
8

Vad innehåller en konsthistoriakurs?

Här kan du läsa mer om vad kategorin Kultur & konsthistoria innefattar samt vad det innebär att gå en kurs inom ämnet. Om du vill ha mer information om en specifik kurs ber vi dig kontakta respektive kursarrangör genom att skicka en intresseanmälan som du fyller i längst ned på varje kurssida. En ansvarig kommer sedan att kontakta dig via mail eller telefon.

Konsthistoria

Kurser i konsthistoria behandlar förändringar i konsten genom tiden och tar upp konst från olika epoker hela världen, som till exempel den romerska och antikens konst. Tidsperioden kan sträcka sig från förhistorisk konst till nutida konst och du hittar kurser som är inriktade på en eller flera epoker.

Kurser i konsthistoria behandlar även ämnen som föremålskunskap, designhistoria och konsten att köpa och sälja på auktioner. Det är vanligt att studierna är begränsade till Europas konsthistoria, men även kinesisk konst kan ingå i ämnet.   

Exempel på konsthistoria från olika perioder, ismer och geografiska områden:

  • Förhistorisk konst
  • Antikens konst
  • Europas konsthistoria
  • Modernism
  • Samtida konst
  • Utomeuropeisk konst

I allmänhet kan konst betraktas som både tankeskapelser av verkligheten (abstraktion av något konkret) och som uttryck för människans själsliv (konkretisering av något abstrakt). Därför är det ofrånkomligt att en beskrivning av konsten innebär en del ställningstagande, förenklingar och antagande.

Antikskola - antika föremål och auktioner

Är du intresserad av antika föremål och att sälja och köpa på auktioner? Du kanske har sett Antikrundan på TV och vill lära dig att själv kunna värdera antikviteter? Genom att gå en kurs får du studera olika objekt, som till exempel möbler, porslin, textiler och målningar, samt lära dig att placera föremålen i olika epoker och stilriktning, såsom renässansen, barock och gustaviansk stil.

Efter kursen kanske det visar sig att du har mängder av gamla föremål hemma som du kan sätta en hög prislapp på. I listan ovan hittar du även guidade turer där visningar, loppis och auktioner utgör olika hållplatser i antikrundan.

Kulturhistoria

Kulturhistoria handlar om hur vi människor har utvecklats kulturellt och hur det har påverkat och påverkats av levnadsmönster och konst. Kultur kan beskrivas som ett levnadssätt hos ett helt samhälle där till exempel språk, religion, mode, konst och värderingar ingår. Viktigt att komma ihåg är att kulturs skapa av människan och dess kulturella förmåga.

Släktforskning

Släktforskning handlar om att gå bakåt i tiden och spåra våra rötter i historian. I vårt svenska kulturarv kan man hitta fakta som leder en vidare i släktforskningen genom att till exempel studera fornlämningar, byggnader, material, ritningar och fotografier med mera. Se kurser i släktforskning

Jämför kurser