Oljemålning med fokus på skiktmåleri & stilleben

Längd
12 timmar
Pris
2 000 SEK
Nästa kurstillfälle
27 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
12 timmar
Pris
2 000 SEK
Nästa kurstillfälle
27 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Oljemålning med fokus på skiktmåleri & stilleben

En grundläggande kurs för dig som är intresserad av baskunskaperna i oljemåleri.

Innehåll

Vi kommer under kursen gå igenom en gammal och populär metod som användes av konstnärer redan på 1500-talet - att måla i skikt. Under kursen provar vi på, leker och testar, för att få en övergripande förståelse för hur oljefärg fungerar och vad dess kvaliteter är.

Vi kommer använda oss av ett klassiskt subjekt, ett stilleben med frukt och diverse objekt utlagda på en duk - ett tacksamt subjekt för att lära sig hur man kan avbilda enkla former, ljus och skuggor, samt hur man kan tänka omkring komposition och perspektiv. (Det ges utrymme till att måla mer fritt och experimentera). Den färdiga tavlan tar du med dig hem och hänger på den vackraste platsen i din bostad. 

Mer om stilleben 

Att måla stilleben är inte bara ett sätt att återskapa och 'översätta' saker och ting, det är också något som hjälper en lära sig att se, att betrakta, studera, och ta in världen runt oss. Efter en tid, som bonus, växer man i koncentration såväl som precision, och så gör ens klumpiga hand till slut, mer eller mindre, det man vill att den ska göra. Kanske får man plötsligt syn på saker i ens omgivning som tidigare bara gått en förbi, hur ljuset faller, eller dem allra mest subtila färgskiftningarna.
Men en annan stor del av måleriet handlar såklart om själva materialet vi använder oss utav, vilket denna kurs kommer gå genom, och vi kommer genom praktisk övning ägna tid åt att bekanta oss med de mest fundamentala kunskaperna inom oljemåleri.

Upplägg

  • 3 tillfällen 
  • 45min x 4 per tillfälle
  • Allt material ingår i kursens kostnad

Vid det första tillfället kommer vi måla i enbart svartvitt, på en varmt grundad duk i van-dyck brun. Det första skiktet är en så kallad grisaille, (måleri i gråtoner) som man sedan kan lasera och introducera färg på när den har torkat. 

Vid det andra tillfället kommer vi börja introducera färg på vår svartvita tavla med transparent och opak oljefärg. Vi kommer då prova på att blanda färg och jag kommer då ge en kort introduktion till färglära samt generella principer och tumregler man kan använda sig av. Att måla i skikt är en kontrollerad och rättfram metod för att steg för steg bygga upp en färdig målning. Detta är en utmärkt metod för att bygga upp djupa och briljanta färger med hjälp av transparenta lager som skiner genom varandra. 

Det tredje och sista tillfället fortsätter vi med komplettering och detaljarbete, och kanske till och med färdigställning av våra verk!

Förkunskap

Tidigare erfarenhet av måleri är en fördel men ingen nödvändighet. 

Material 

Kom som du är - allt material ingår i kursens kostnad. 
Obs- vi kommer ej använda oss av terpentin eller andra starka lösningsmedel. 

Det rekommenderas att ha med sig förkläde eller oömma kläder. Bra att ha med sig är även tunna handskar. 

Kursledare

Johannes Högbom och är en målare från Smedjebacken. Han utbildades först på Örebro Konstskola 2019, och tog senare sin BFA på Trondheims Konstakademi i Norge, 2022. Johannes har under dem senaste åren ställt ut i Sverige, Norge, New York och Los Angeles. Hans målningar innehåller fragment från olika världar och berättelser och är bebodda av föremål och växter, djur, insekter och människor. Med en målarteknik som bär prägel av europeisk 1500-tals-estetik, skildrar han livet utifrån en blandning av personliga minnen och imaginära motiv, med en särskild fokus på att uttrycka gränser mellan dåtid och nutid, illusion och verklighet.

Rabatter

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.

Bra att veta

  • Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt. Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
  • Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
  • Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta Alexander Högbom på 0727291691 eller alexander.hogbom@medborgarskolan.se.
  • OBS! Kontollera din skräppost. Du får en kallelse/faktura via mail och i vissa fall händer det att mail från oss hamnar där.

Medborgarskolan och folkbildning

Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Oljemålning med fokus på skiktmåleri & stilleben och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.