Visar 1-20 av 42 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 42 träffar
1
2
3

I listan ovan hittar du kurser inom meditation. Vill du veta mer om de olika kurserna ber vi dig klicka på respektive meditationskurs och därifrån kan du skicka en kostnadsfri intresseanmälan så kontaktar aktuell kursarrangör dig.

Att gå en meditationskurs

Genom att gå en meditationskurs lär du dig grunderna i meditation för att sedan kunna utöva det hemma eller på en annan plats där du känner dig bekväm. Under en meditationskurs får deltagarna göra andningsövningar och lär sig att gå in i djupavspänning. Avslappning och meditation är bra för alla människor som någon gång upplever stress eller är i behov av att stilla kropp och sinne. Kunskaperna som du får i kursen är väldigt värdefulla då du kommer att bära med dig meditationstekniken resten av livet. Meditation ger stört effekt om den utövas regelbundet.

Vad kan meditation göra för dig?

Meditation handlar om fokusering och koncentration kombinerat med avspänning. Många använder idag meditation som ett sätt att komma bort från vardagen och finna lugn och ro.

Meditation är ett sätt för oss att nå den inre källan. Genom meditation kan människan vinna ökad insikt om sig själva och om världen och utveckla sitt medvetande. Genom meditation kan du känna dig fri från krav och måsten. Vi tar oss tid att reflektera över det liv vi lever utan att värdera eller bedöma saker och ting. Meditation har effekter på vår hälsa och på några av våra sjukdomar, men för de flesta handlar meditation om att lindra stressen och varva ner.

Mantra

Ett mantra är ett ord eller ett namn som man ska upprepa under meditation för att koncentrera och "rena" tankeverksamheten. Man betyder sinne och Tra betyder att befria - alltså är mantrat nyckel till sinnets befrielse under meditationen.

Det mest kända mantrat i österländsk tradition kommer från sanskrit och är aum eller ohm. De tre bokstävarna står för den hinduistiska treenigheten Brahma, Vishnu och Shiva, treenighetens symbol kan också fungera som ett visuellt mantra under meditationen. I tecknet ingår även en punkt som representerar Nirguna, en punkt bortom vår materiella värld. Ohm-tecknet representerar därmed alltet.

Acem-meditation

Acem-meditation är en meditationsteknik som utvecklades på 60-talet av norska läkare och psykologer. Meditationsformen har inslag av mindfulness, och målet är avspänning och personlig utveckling genom meditation. Tekniken beskrivs också som en psykologisk matsmältning av alla intryck och tankar som man annars inte skulle hinna bearbeta.

Det främsta meditationsredskapet är enligt Acem ett metodljud - ett ljud utan språklig betydelse som upprepas för att uppnå fokus. Metodljudet representerar en viktig skillnad mellan Acem-meditation och traditionell, österlänsk meditation. Inom den senare är den djupare meningen att förstå, eller att förenas med filosofin bakom mantrat. Metodljudet är enbart ett verktyg för att hjälpa utövaren att hitta fokus i sin meditation. Enligt Acem är det optimala att meditera i två halvtimmespass varje dag.

Avslappningskurs

Känner du dig ofta stressad och skulle behöva hjälp att slappna av? Meditation är en väg att gå för att uppnå ett stressfritt liv. Men för dig som söker efter något annat som kan hjälpa dig att slappna av kan du hitta en avslappningskurs i listan här.

Jämför kurser
Mer inom området