Info om Kustskepparintyg
Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav, kanske över Ålands hav eller till Gotland? Då ska du ta Kustskepparintyget. Har du en båt som är minst 4 x 12 meter så är Kustskepparintyget ett krav.
Innehåll
· Navigering utomskärs och till havs
· Sjökortsarbete
· Mörkernavigering
· Säkerhet ombord
· Deviation, missvisning, strömmar och avdrift
Vi följer NFBs (Nämnden för Båtlivsutbildning) krav och riktlinjer.
Upplägg
Kursen omfattar 28 lektionstimmar fördelat på 7 tillfällen.
Båtpraktik
Båtpraktik är obligatorisk för kustskepparintyget men även mörkerpraktik rekommenderas starkt. Kolla med kursledaren om det finns något praktikpass inplanerat på Medborgarskolan. Kostnad för praktikpasset ingår inte i denna kursavgift.
Förkunskaper
Förarintyg Båt. Vid examination av Kustskepparintyget krävs intyg om genomfört dagpraktikpass.
Kursledare
Ledare för denna kurs är Kristina Backlund, sjökapten - ett yrke hon valde efter att under hela uppväxten (och även därefter) spenderat sommartiden på en ö i Söderhamns skärgård.
Kristina har lång erfarenhet som yrkesverksamt på fartyg. Sedan hon gick iland har hon arbetat som lärare och ansvarat för hon olika navigation, sjöliv och matrosutbildningar. Kristina är verksam kursledare för Förarintyg, Kustskepparintyg och Båtradio SRC/ VHF.
Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.
Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i kursavgiften. Du kommer att behöva följande material:
· "Navigation och sjömanskap" av Jonas Ekblad och Börje Wallin, nyaste upplagan
· Tillhörande arbetsbok, nyaste upplagan
· Övningssjökort för kustskepparintyg 61/93
· Linjal
· Transportör
· Passare
Allt material går att köpa på Hjertmans båttillbehörsbutik i Uppsala. Ta med din bokningsbekräftelse eller kallelse så får du 15% rabatt på ovanstående material samt kursbok.
OBS! Eftersom alla kursstarter är preliminära – köp bara material när du fått kallelse av oss.
Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Examination
Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad för examinationstillfället tillkommer med 625 kr (+ 75 kr för digital intygsbok / 150 kr för intygskort) och betalas direkt till förhörsförrättaren (swish). Datum och tid för examination samt mer information meddelas under kursens gång. För att kunna skriva provet måste du ha fyllt 15 år. Förhörsförrättaren meddelar oftast direkt vid provets slut om du är godkänd eller inte.
Bra att veta
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 50 år och erbjuder ett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss! I våra lokaler finns tillgång till mikro och kylskåp. Medborgarskolan bjuder alla deltagare på snabbkaffe och te.
Om du är befintlig kund hos Svenska Sjö får du 10% rabatt på nautiska kurser hos Medborgarskolan. Uppge ditt försäkringsnummer hos Svenska Sjö i anmälningsformulärets noteringsfält i din kursanmälan. Nautisk kompetens ger dig i många fall billigare båtförsäkring. Vid avslutad kurs/ avklarat intyg hos Medborgarskolan erhåller du rabatt hos Svenska Sjö.
Utvecklingsmöjligheter
Nästa steg i din sjölivsutbildning? Se vårt kursprogram på webben för fler kurser inom sjöliv.
Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Vi kan skräddarsy er utbildning så det passar era medlemmar. Hör av er till oss.
Folkbildning
Grundtanken med folkbildning är att deltagarna i samverkan med kursledaren lär av varandra. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande och lärandet aktivt. Deltagarna söker och bygger sin egen kunskap genom dialog, interaktion och reflektion med andra. Genom bra kommunikation har kursledaren möjlighet att anpassa kursen tillsammans med deltagarna under kursens gång.
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.