Visa kurser.se som: Mobil

Jamtska/Jämtska Grundkurs - Jämtarnas eget språk.

Medborgarskolan Mitt
Kursinformation
Östersund
16 timmar
2019-10-01
1 095 SEK

Kursbeskrivning

Har du flyttat till Jämtland och insett att du inte förstår vad alla jämtar säger? Eller har du kunnat jamska men glömt många ord och betydelser? Kanske dina föräldrar pratar jamska obehindrat, men inte du? Vi vill damma av jamska-kunskaperna i länet och hålla vårt språk levande! Medborgarskolan i Östersund hoppas kunna hålla språket vid liv genom att hålla flera kurser och föreläsningar. Häng med!

Vad är jamska? Jamska, jamtska, jämtska? Jamskan är faktiskt ett eget språk i den meningen att den har en egen grammatik, egna ord som måste översättas och egen meningsbyggnad.
Följande hittar vi i Wikipedia: ”Liksom andra genuina folkmål i Sverige har jämtskan trängts tillbaka av rikssvenskan som ursprungligen förmedlades av ämbetsmän, lärare och präster, och sedermera av radio och television. Jämtskans status är för närvarande oklar men omfattande arbeten har gjorts för att stärka dess ställning och bevara den som levande dialekt.”
Vi vill vara med i det arbetet.

Innehåll och mål
Ni lär er grunderna i Jamska,

Förkunskaper
Inga grundkunskaper krävs

Kursledare
Bo Oscarsson har lärt ut Jamska många gånger! Bland annat på Storsjöyran där han haft snabbkurser i vårt vackra språk. Bo säger följande om jamskan: Den lokala dialekten är speciell om man jämför med andra dialekter i Sverige. Andra dialekter kan man förstå ändå även om man inte är från stället. Jamska använder helt andra ord.
Att de yngre inte har lärt sig dialekten är inte så underligt. De fick helt enkelt inte prata jamska i skolan.
Jamskan är utbredd fortfarande men om man inte får någon tillväxt försvinner den med de som dör. År 2020-2030 blir det tunt." (Intervjuad av Mona Hallén för LT 1999.)
Bo har också gett ut en bok: Orlboka, ordbok över jamskan.

Kursmaterial
Kursledaren använder eget material

Bra att veta
Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala. Aviavgift om 50 kr/avi from avi nr två tillkommer vid delbetalning.

Anmäl dig till Medborgarskolans kurs, klicka på knappen ”Anmäl” i rutan högst upp till höger!

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Jamtska/Jämtska Grundkurs - Jämtarnas eget språk..

Medborgarskolan Mitt

Medborgarskolan, kurser, Gävle, Sundsvall, Östersund, Falun

Medborgarskolan Region Mitt

Medborgarskolan bedriver kursverksamhet över hela landet och engagerar varje år omkring en miljon deltagare i olika kurser och kulturaktiviteter. Medborgarskolan Region Mitt erbjuder kurser inom alla tänkbara områden, med lokalkontor i Gävle, Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Sollefteå, Falun och Ludvika. Medborgarskolans...


Läs mer och visa alla kurser med Medborgarskolan Mitt

Kontaktuppgifter till Medborgarskolan Mitt

Medborgarskolan Mitt

Drottninggatan 23
803 11 Gävle

Recensioner
Bli den första att recensera Jamtska/Jämtska Grundkurs - Jämtarnas eget språk.!