Visar 1-20 av 190 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 190 träffar
1
2
3
4
...
10

Fotokurs och filmkurs

Här hittar du användbar information om kurser inom foto, film och redigering. Klicka på respektive kurs för att få mer information om innehåll, längd och pris. För mer information ber vi dig skicka en intresseanmälan till respektive kursarrangör. För er som är intresserade så har vi även temaresor med fokus på foto.

Kurser i fotografering

För att få ut maximalt av din digitalkamera rekommenderar vi en digitalfotokurs. Oavsett om du har en kompakt- eller systemdigitalkamera är dessa kurser väldigt lärorika. För att få kontroll över din kamera och dina bilder tar fotokurserna upp de grundläggande funktionerna och inställningarna. Du lär dig bildkomposition, fotografera i varierande ljusförhållanden och objekt i rörelse. Du som har en digitalkamera med manuella inställningsfunktioner (framförallt systemkameror och mer avancerade kompaktkameror) kan också fördjupa dig i justering av slutartider, bländare, histogram, skärpedjup, ISO samt vitbalansering och blixt. Det finns ett stort antal kursarrangörer och kursernas upplägg och omfång varierar också.

» Fotokurs Stockholm
» Fotokurs Göteborg
» Fotokurs Malmö
» Fotokurs Distans

Fotokurser för traditionella, ickedigitala, systemkameror har ofta samma upplägg som digitalfotokurser med undantag från de eventuella digitala bildredigeringsmomenten. Istället fokuserar kurserna på att ge dig en förståelse för exponeringstider, bländareinställningar och ISO-värden för att på så sätt ge dig kontroll över dina bilder, deras skärpedjup och exponeringar. Lektionerna tar även upp allmänna ljussättningsregler och du lär dig hur du kan använda blixten. På en del fotokurser ingår också framkallningsmomenten i mörkerrum. Efterbehandling i mörkerrum är mer tidskrävande och kräver mer erfarenhet för att uppnå de resultat som digitala bildredigeringsprogram kan ge. Det är å andra sidan en otrolig upplevelse att få ta fram bilder från negativ till papperskopior.

Digitalfoto

Idag gäller det flesta fotokurserna digitalfoto och tiden när vi framkallade bilder på rulle verkar var helt passé. Men att framkalla fotografier i mörkrum lär oss en hel del om själva fotograferingsprocessen. Det är dock en stor skillnad i hur du kan efterbehandla dina bilder om man jämför mörkerrum med till exempel Photoshop.

Kameror som används i digitalfoto är antingen en digital systemkamera eller en digital kompaktkamera. När det kommer till fotokurser är det oftast de digitala systemkamerorna som används eftersom det är med dessa du har störst möjligheter att påverkare resultatet i bilderna. Många fotokurser förutsätter att du har en egen digitalsystemkamera som du kan ta med till kursen.

Är du intresserad av att grotta ner dig ännu mer i den digitala världen har vi flera digitala kurser.  

Filmdramaturgi

Att skapa en långfilm som ska underhålla en publik i nästan två timmar är inte det enklaste. Storartade explosioner, romantiska kyssar och skämtsamma repliker kan kännas platta om inte filmen inte följer en dramaturgisk kurva. Filmdramaturgi handlar om berätta en historia på ett sätt som fångar tittaren och får oss att vilja se mer och känna att berättelsen är trovärdig. Att följa den dramaturgiska kurvan är en metod som används i alla typer av berättelse, allt från sagor och böcker till den senaste Hollywood-filmen. Så om du ska skapa eller analysera film är det bra att lära sig grunderna i filmdramaturgi. Läs mer om filmdramaturgi här

 Mer intresserad av film? Lär dig skriva ditt eget filmmanus.

Kurs bildbehandling

Det absolut vanligaste efterbehandlingsprogrammet för foto är Adobe Photoshop. Programmet som används av såväl proffsfotografer som hobbyfotografer är mycket stort och kan användas på olika nivåer. I det digitala mörkerrummet har du möjlighet att fördjupa dina fotokunskaper samt din tekniska och konstnärliga sida. På en kurs går du normalt igenom alla stegen från scanning av papperskopior till korrigering och retuschering för att sedan anpassa den färdiga bilden för webben, projektion eller utskrift på fotopapper igen.

En kurs inom området är en väl värd investering då du efter avslutad kurs har lärt dig grunderna och kan därefter utvecklas på din egen PC eller Mac. Observera att du inte måste ha en digitalkamera för att använda Photoshop då papperkopior eller negativ kan scannas.

Kurser i bildredigering:
» Kurser i bildredigering

» Photoshopkurs Stockholm
» Photoshopkurs Göteborg
» Photoshop distanskurs

Andra Adobe program:
» InDesign kurs

» Dreamweaver kurs
» Illustrator kurs
» Flash kurs

Jämför kurser
Mer inom området
Maja förstår människor genom teater
Calle Flygare Teaterskola

- Det är något väldigt fint att komma så intimt nära varandra och utvecklas som en grupp, säger Maja Turesson som har gått flera teaterkurser på Calle Flygare Teaterskola i Stockholm. 

Läs mer